Przepis na: Zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa i cebuli

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cebula , kasza jaglana , masło , mięso , olej , pieprz , sól , sól , woda , żółty ser ):

  • półtorej szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody (lub wywaru z warzyw)
  • łyżka masła
  • 25 dag mięsa mielonego lub drobno siekanego
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • ulubiona przyprawa do mięsa
  • sól i pieprz
    na wierzch:
  • szklanka mleka zmieszana z kilkoma łyżkami startego sera żółtego solą i przyprawami
  • olej do posmarowania i bułka tarta (w razie potrzeby bezglutenowa) do posypania żaroodpornego naczynia

Przepis:

Zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa i cebuli
Kaszę wsyp do osolonego wrzątku z dodatkiem masła. Mieszając zagotuj, zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, przełóż na talerz. Na tej samej patelni zrumień mięso. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Ugotowaną kaszę podziel na 4 części. W żaroodpornym naczyniu przekładaj kaszę, cebulą, mięsem i znów cebulą. Polej mlekiem z dodatkami. Zapiekaj ok. 20 min, aż wierzch się przyrumieni. Podawaj z surówkami. Uwaga: zamiast kaszy jaglanej można użyć jęczmiennej lub ryżu. Kto lubi, może też przed zapieczeniem dodać pieczarek, pokrojonych w plasterki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa i cebuli (be...

    IRL KRAKÓW. Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu__ ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza