Przepis na: Zapiekanka warstwowa z mięsem
Zgłoś błąd
- I warstwa:
- 500 g mielonego lub drobno posiekanego mięsa
- 1 cebula
- 400 g obranych ze skórki pomidorów (ewent. słoik przecieru)
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
II warstwa:
- 25 g masła lub margaryny
- szklanka śmietany
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 500 g kartofli
Przepis:
Podsmaż na patelni mięso z cebulą na kolor jasnobrązowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy i zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Możesz dorzucić 400 g ugotowanej fasolki ( ewent. zawartość puszki). Wszystko razem wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 30 min. Przełóż do żaroodpornej salaterki. Obierz kartofle i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej tłuszcz w rondelku, wlej do niego śmietanę, wrzuć kartofle, sól, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch tej samej salaterki. Wstaw ją teraz do piekarnika rozgrzanego do 190 st i zapiekaj przez 45 minut. Podawaj z surówką z warzyw lub sałatą.
Przygotowanie - 25 min., gotowanie - 1 godz. 20 min.