Przepis na: Zapiekanka warstwowa z mięsem

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cynamon ,czosnek ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,gałka muszkatałowa ,margaryna ,masło ,masło ,pieprz ,pieprz ,pomidory ,sól ,sól ,śmietana ,ziemniaki ):

  • I warstwa:
  • 500 g mielonego lub drobno posiekanego mięsa
  • 1 cebula
  • 400 g obranych ze skórki pomidorów (ewent. słoik przecieru)
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
    II warstwa:
  • 25 g masła lub margaryny
  • szklanka śmietany
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 500 g kartofli

Przepis:

Zapiekanka warstwowa z mięsem
Podsmaż na patelni mięso z cebulą na kolor jasnobrązowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy i zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Możesz dorzucić 400 g ugotowanej fasolki ( ewent. zawartość puszki). Wszystko razem wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 30 min. Przełóż do żaroodpornej salaterki. Obierz kartofle i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej tłuszcz w rondelku, wlej do niego śmietanę, wrzuć kartofle, sól, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch tej samej salaterki. Wstaw ją teraz do piekarnika rozgrzanego do 190 st i zapiekaj przez 45 minut. Podawaj z surówką z warzyw lub sałatą.
Przygotowanie - 25 min., gotowanie - 1 godz. 20 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy