Przepis na: Zapiekanka twarożkowa na słodko

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cytryna , jajka , makaron , masło , masło , mleko , olej , sok jabłkowy , sok pomarańczowy , sól , twaróg ):

  • 25 dag makaronu (wstążki)
  • sól
  • 25 dag twarożku
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki stopionego masła
  • pół szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka skórki otartej ze sparzonej uprzednio cytryny
  • masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia

Przepis:

Zapiekanka twarożkowa na słodko
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Makaron ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie i odcedź. Zmiksuj pozostałe składniki, wymieszaj je z makaronem, po czym wyłóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj aż do zrumienienia się wierzchu.