Przepis na: Zapiekanka rybna

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cebula ,dorsz ,kukurydza ,listek laurowy ,masło ,mąka ,mleko ,pieprz ,ryba ,sól ,woda ,z puszki ,żółty ser ):

  • 70 dag zamrożonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
  • duża cebula pokrojona w plastry
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 25 dag ugotowanej kukurydzy (może być z mrożonki lub z puszki)
  • 15 dag startego żółtego sera
  • łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Zapiekanka rybna
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Do płaskiego rondla włóż rybę, cebulę i liście laurowe. Dolej mleko i wodę. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać (ok. 10 min). Przełóż rybę i cebulę na żaroodporny półmisek, a płyn zlej do osobnego naczynia. Na patelni rozpuść masło. Stopniowo dosypuj mąki stale mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodawaj po trochu odlanego wcześniej płynu. Mieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaj kukurydzę, połowę sera, sól i pieprz i polej tym wszystkim rybę. Posyp pozostałym serem i tartą bułką. Zapiekaj ok. 20 min.

Zapiekanka rybna - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy