Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zapiekanka bułgarska mięsno-warzywna
Składniki( baranina ,bulion ,cebula ,kurczak,indyk ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,papryka w proszku ,pomidory ,ryż ,sól ,wieprzowina ,woda ):
- 50 dag mięsa wieprzowego
- drobiowego lub baraniego
- 2 cebule
- 3-4 pomidory
- szklanka bulionu lub wody
- 5 strąków czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
- pół szklanki ryżu
- łyżeczka papryki w proszku
- sól
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (do posypania)
Przepis:
Pozbawione żyłek mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na oleju i przełóż na talerz. Cebule pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, po czym dodaj obrany ze skórki i drobno posiekany pomidor. Zalej to bulionem lub wodą, dodaj mięso, sól i mieloną paprykę i duś na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj strąki papryki pokrojone w szerokie paski, pozostałe pomidory pokrojone w plasterki oraz ryż. Całość duś pod przykryciem lub przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i zapiekaj w gorącym piekarniku. Potrawę przed podaniem posyp zieloną pietruszką.