Przepis na: Zapiekanka bułgarska mięsno-warzywna

Zgłoś błąd

Składniki( baranina , bulion , cebula , kurczak,indyk , natka pietruszki , olej , papryka , papryka w proszku , pomidory , ryż , sól , wieprzowina , woda ):

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • drobiowego lub baraniego
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory
  • szklanka bulionu lub wody
  • 5 strąków czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
  • pół szklanki ryżu
  • łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (do posypania)

Przepis:

Zapiekanka bułgarska mięsno-warzywna
Pozbawione żyłek mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na oleju i przełóż na talerz. Cebule pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, po czym dodaj obrany ze skórki i drobno posiekany pomidor. Zalej to bulionem lub wodą, dodaj mięso, sól i mieloną paprykę i duś na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj strąki papryki pokrojone w szerokie paski, pozostałe pomidory pokrojone w plasterki oraz ryż. Całość duś pod przykryciem lub przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i zapiekaj w gorącym piekarniku. Potrawę przed podaniem posyp zieloną pietruszką.