Zobacz inne przepisy
Przepis na: W³oski chleb zio³owy
Sk³adniki( cebula ,cukier ,dro¿d¿e ,koper ,mas³o ,m±ka ,mleko ,olej ,sól ,tymianek ,woda ):
- pó³ szklanki mleka
- ³y¿ka cukru
- ³y¿eczka soli
- 2 ³y¿ki mas³a
- 1.5 dag dro¿d¿y
- pó³ szklanki ciep³ej wody
- 2 i pó³ szklanki m±ki
- pó³ ma³ej
- drobno posiekanej cebuli
- ³y¿ka drobno posiekanego koperku
- 2 ³y¿eczki tymianku
- olej do nat³uszczenia formy keksowej
Przepis:

Cukier, sól i mas³o rozpu¶æ we wrz±cym mleku. Przestud¼. Dro¿d¿e rozprowad¼ wod± w du¿ej misce. Dolej do miski przestudzone mleko, dodaj 2 szklanki m±ki, cebulê i zio³a. Wymieszaj wszystko dok³adnie ³y¿k± na jednolit± masê i pozostaw na 45 minut w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia, pod przykryciem z czystej ¶ciereczki.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Przygotuj formê. Dosypuj±c m±ki, wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a¿ przestanie kleiæ siê do d³oni. U³ó¿ ciasto w formie i pozostaw je na 15 minut w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia.
Piecz oko³o godziny.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Przygotuj formê. Dosypuj±c m±ki, wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a¿ przestanie kleiæ siê do d³oni. U³ó¿ ciasto w formie i pozostaw je na 15 minut w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia.
Piecz oko³o godziny.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Re: JA CHCÊ CHLEBA!!!
jeszcze raz wymieszaj. Prze³ó¿ masê do formy. 3. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na cie- D³o lub zimno. na s³odko lub s³ono W³oski chleb zio³owy pó³ szklanki mleka, ³y¿ka cukru, ³y¿eczka soli, 2 ³y¿ki mas³a, 1,5 dag dro¿d¿Y pó³ szklanki ciep³ej wody, 2 i pó³ szklanki maki, pó³ ma³ej, drobno