Przepis na: Włoska zupa jarzynowa
Zgłoś błąd
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- marchewka
- gałązka selera naciowego lub kawałek bulwy selera
- mały por
- mała cukinia (wielkości ogórka) lub kawałek kabaczka
- mała rzepa
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki masła
- 5-6 szklanek wody lub wywaru z warzyw
- liść laurowy
- kilka listków świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 4-6 łyżek tartego parmezanu (lub innego sera)
- sól i ewentualnie pieprz
Przepis:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz. Pozostałe warzywa oczyść, umyj, jeśli trzeba - usuń skórki i pokrój w kostkę. Na oleju rozgrzanym w rondlu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj masło, pokrojone warzywa, zamieszaj i duś wszystko razem przez kilka minut. Posól, posyp pieprzem, zalej wywarem lub wodą, wrzuć liść laurowy, suszoną bazylię, ziemniaki. Zagotuj.
Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij je, przetrzyj przez sito i wrzuć z powrotem do gotującej się zupy. Zupę na talerzach posyp zieleniną i serem.
Do zupy można dodać grzanki.