Przepis na: Włoska zupa jarzynowa

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia , cebula , cukinia , czosnek , kabaczek , liść laurowy , marchewka , masło , natka pietruszki , olej , oliwa , parmezan , pieprz , pomidory , por , rzepa , seler , seler naciowy , sól , woda , ziemniaki ):

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • marchewka
  • gałązka selera naciowego lub kawałek bulwy selera
  • mały por
  • mała cukinia (wielkości ogórka) lub kawałek kabaczka
  • mała rzepa
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 szklanek wody lub wywaru z warzyw
  • liść laurowy
  • kilka listków świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 4-6 łyżek tartego parmezanu (lub innego sera)
  • sól i ewentualnie pieprz

Przepis:

Włoska zupa jarzynowa
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz. Pozostałe warzywa oczyść, umyj, jeśli trzeba - usuń skórki i pokrój w kostkę. Na oleju rozgrzanym w rondlu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj masło, pokrojone warzywa, zamieszaj i duś wszystko razem przez kilka minut. Posól, posyp pieprzem, zalej wywarem lub wodą, wrzuć liść laurowy, suszoną bazylię, ziemniaki. Zagotuj.
Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmij je, przetrzyj przez sito i wrzuć z powrotem do gotującej się zupy. Zupę na talerzach posyp zieleniną i serem.
Do zupy można dodać grzanki.

Włoska zupa jarzynowa - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy