Zobacz inne przepisy
Przepis na: Wigilijny kompot
Składniki( gruszki ,jabłka ,śliwki ):
- kwaskowe jabłko
- świeża słodka gruszka
- 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów
Przepis:

Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, aż będą miękkie.
Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Świąteczny Kalejdoskop- zwyczaje, żarty, szar
Suszone jabłka, to główny składnik wigilijnego kompotu z suszu. Są one bogate w witaminę C, która jako przeciwutleniacz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Suszone jabłka są również znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, substancji wspomagającej pracę jelit i zapobiegającej
-
Re: czy są juz papierówki?
Suszone jabłka sa pyszne, ale ja nie umiem suszyc :( albo piec musi być do tego tradycyjny, weglowy, albo probowalam na nieodpowiednich gatunkach Choć wytrawna gospodyni ususzy wszystko i dobrze jej sie przechowa. Ciagle jestem za mało wytrawna. Wstyd sie przyznać, ale susz na wigilijny kompot
-
Wigilijny kompot -wszelkie mozliwe owoce suszone ?
Witam , jak gotujecie wigilijny kompot ? Znalazlam watek, w ktorym kompot na Wigilie gotuje sie w 2 osobnych garnkach, laczac dopiero po ugotowaniu , dodaje sie tez tylko wybrane owoce
-
wigilijny kompot
Mam pytanko moczę suszone owoce w wodzie,to potem ją wylewam i gotuję w nowej wodzie, czy gotuje w tej wodzie w której owocki się moczyły.Mam rożne wersje przepisu,ale nie wiem jaka jest generalna zasada. Dzięki.
-
Re: Co z Pigwy, Kiwi i Winogron?
PS - jesli robisz tradycyjny wigilijny kompot, to mozesz podwedzic rowniez garsteczke gruszek i jablek i dodac do kompotu oprocz suszonych (nie zamiast ! oprocz!). Smak i zapach taki, ze !
-
Re: wigilijny kompot
Ja zalewam wodą dzień przed Wigilią. Następnego dnia rano wylewam tę wodę i gotuję w nowej. -- http://www.zwyklybohater.pl/zwyczajna-ale-niezwykla Zwyczajna Niezwykła
-
Re: wigilijny kompot
Ja nie wylewam, ale właściwie nie moczę, bo z suszonych używam tylko śliwek i moreli, które są dość miękkie i szybko się gotują, a jabłka dodaję świeże. -- "Może i nie był miłośnikiem kotów i na pewno nie chciał urazić nikogo ze swoich nowych parafian, ale nie był też człowiekiem, który wykopał
-
Re: wigilijny kompot
Ja zawsze opłukuję owoce pod bierzącą wodą aby pozbyć się nieczystości potem moczę i wlewam całą zawartość (wodę i owoce) do garnka i odpowiednio uzupełnią "nową" wodą. Uważam że gotując kompot w ten sposób ma on bardziej intensywny smak :)