Zobacz inne przepisy
Przepis na: Warzywa z kuskusem (makaronem)
Składniki( cebula ,cukinia ,kuskus ,ogórek ,olej ,papryka ,sól ):
- strąk papryki
- młoda cukinia (wielkości ogórka)
- cebula
- sól
- olej do smażenia
- szklanka kaszki kuskus
Przepis:

Zagotuj wodę na kaszkę. Postaw patelnię na ogniu. Warzywa podziel na mniejsze części, np. paprykę (bez gniazd nasiennych) pokrój na paski, cukinię (z odciętymi, stwardniałymi końcówkami) w dużą kostkę, cebulę na talarki. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę, dorzuć paprykę i cukinię. Wszystko posól, zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu. Zalej w miseczce kaszkę wrzątkiem, postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko podsmażone (niezrumienione) warzywa wymieszaj z kaszką. Można użyć jedynie 2 strąków papryki (najładniej - różnokolorowych) i cebuli albo samej cukinii (dwu sztuk) przesmażonej z posiekanym czosnkiem. Bądź też prócz proponowanych warzyw dodać i inne, np. różyczki brokuł, plasterki marchewki. Potrawę uatrakcyjni dodatek świeżych ziół, których listki domieszać można na końcu. A wszystko to możesz polać naturalnym jogurtem doprawionym według upodobań (np. solą, pieprzem, sokiem z cytryny, keczupem i ewentualnie jakąś ulubioną przyprawą). Kaszkę kuskus z powodzeniem zastąpić makaron (np. spaghetti, rurki, kolanka).