Zobacz inne przepisy
Przepis na: Warzywa w pergaminie po grecku
Sk³adniki( bak³a¿an ,cebula ,chili ,cukinia ,czosnek ,feta ,marchewka ,oliwa ,oregano ,pieprz ,pomidory ,sól ,ziemniaki ):
- bak³a¿an
- cukinia
- 2 ziemniaki
- marchewka
- cebula
- 2 pomidory
- 2 z±bki czosnku
- sól
- pieprz
- chili
- suszone oregano
- oliwa z oliwek extra vergine
- 100 g sera feta
Przepis:

Warzywa (bez pomidorów) pokroiæ w grub± kostkê. W misce po³±czyæ oliwê z sol±, pieprzem, oregano, chili i utartym czosnkiem. Dodaæ warzywa i dok³adnie wymieszaæ rêk±. Warzywa zrumieniæ na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroiæ w ¶re-dniej grubo¶ci plastry.
Na dwóch z³o¿onych kwadratach pergaminu u³o¿yæ gar¶æ warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawi±zaæ sznurkiem. Tak przygotowane mo¿na zostawiæ w lodówce.
Na pó³ godziny przed podaniem wstawiæ do gor±cego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawaæ posypane pokruszon± fet±.
To danie jest wegetariañsk± wersj± greckiego kleftiko. W zamkniêtej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze siê jagniêcinê z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadz± siê aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.
Pomidory pokroiæ w ¶re-dniej grubo¶ci plastry.
Na dwóch z³o¿onych kwadratach pergaminu u³o¿yæ gar¶æ warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawi±zaæ sznurkiem. Tak przygotowane mo¿na zostawiæ w lodówce.
Na pó³ godziny przed podaniem wstawiæ do gor±cego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawaæ posypane pokruszon± fet±.
To danie jest wegetariañsk± wersj± greckiego kleftiko. W zamkniêtej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze siê jagniêcinê z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadz± siê aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.