Przepis na: Warzywa w pergaminie po grecku
Zgłoś błąd
- bakłażan
- cukinia
- 2 ziemniaki
- marchewka
- cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chili
- suszone oregano
- oliwa z oliwek extra vergine
- 100 g sera feta
Przepis:
Warzywa (bez pomidorów) pokroić w grubą kostkę. W misce połączyć oliwę z solą, pieprzem, oregano, chili i utartym czosnkiem. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać ręką. Warzywa zrumienić na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroić w śre-dniej grubości plastry.
Na dwóch złożonych kwadratach pergaminu ułożyć garść warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawiązać sznurkiem. Tak przygotowane można zostawić w lodówce.
Na pół godziny przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawać posypane pokruszoną fetą.
To danie jest wegetariańską wersją greckiego kleftiko. W zamkniętej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze się jagnięcinę z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadzą się aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.