Przepis na: Warzywa w pergaminie po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , chili , cukinia , czosnek , feta , marchewka , oliwa , oregano , pieprz , pomidory , sól , ziemniaki ):

  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 100 g sera feta

Przepis:

Warzywa w pergaminie po grecku
Warzywa (bez pomidorów) pokroić w grubą kostkę. W misce połączyć oliwę z solą, pieprzem, oregano, chili i utartym czosnkiem. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać ręką. Warzywa zrumienić na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroić w śre-dniej grubości plastry.
Na dwóch złożonych kwadratach pergaminu ułożyć garść warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawiązać sznurkiem. Tak przygotowane można zostawić w lodówce.
Na pół godziny przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawać posypane pokruszoną fetą.
To danie jest wegetariańską wersją greckiego kleftiko. W zamkniętej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze się jagnięcinę z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadzą się aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.