Przepis na: Warzywa w pergaminie po grecku

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bak³a¿an ,cebula ,chili ,cukinia ,czosnek ,feta ,marchewka ,oliwa ,oregano ,pieprz ,pomidory ,sól ,ziemniaki ):

  • bak³a¿an
  • cukinia
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 2 z±bki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 100 g sera feta

Przepis:

Warzywa w pergaminie po grecku
Warzywa (bez pomidorów) pokroiæ w grub± kostkê. W misce po³±czyæ oliwê z sol±, pieprzem, oregano, chili i utartym czosnkiem. Dodaæ warzywa i dok³adnie wymieszaæ rêk±. Warzywa zrumieniæ na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroiæ w ¶re-dniej grubo¶ci plastry.
Na dwóch z³o¿onych kwadratach pergaminu u³o¿yæ gar¶æ warzyw, a na nich plaster pomidora. Paczuszki zawi±zaæ sznurkiem. Tak przygotowane mo¿na zostawiæ w lodówce.
Na pó³ godziny przed podaniem wstawiæ do gor±cego piekarnika i piec w temperaturze 180°C.
Podawaæ posypane pokruszon± fet±.
To danie jest wegetariañsk± wersj± greckiego kleftiko. W zamkniêtej paczce z pergaminu, folii aluminiowej lub ciasta piecze siê jagniêcinê z warzywami. W czasie pieczenia w paczce gromadz± siê aromaty. Bujny zapach uderza w nos, kiedy rozwijamy na talerzu pergamin.

Zobacz inne przepisy