Przepis na: Warzywa smażone w cieście

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , cukinia , jajka , kalafior , kasza , mąka pszenna , mleko , olej , olej , pieczarki , pieprz , sól , woda ):

  • 2 małe cukinie (wielkości ogórka)
  • mały kalafior
  • brokuł
  • kilka pieczarek
  • ciasto:
  • szklanka mąki pszennej lub gryczanej (albo pół na pół)
  • pół szklanki wody (lub mleka)
  • łyżka oleju
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Warzywa smażone w cieście
Warzywa umyj i odcedź. Kalafior i brokuł podziel na różyczki, cukinie pokrój na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Kawałki brokułu i kalafiora wrzuć na 10 minut do wrzącej osolonej wody. Odsącz na sicie. Pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju. Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieć ciasto, dodając soli i pieprzu. Tuż przed smażeniem ubij białko na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Zanurzaj warzywa w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem osącz z tłuszczu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy