Zobacz inne przepisy
Przepis na: Uszka wigilijne (bez mleka, jajek, glutenu)
Sk³adniki( kleik kukurydziany ,m±ka bezglutenowa ,m±ka kukurydziana ,m±ka kukurydziana ,olej ,sól ,woda ):
- 1 szklanka kleiku kukurydzianego
- niepe³na szklanka wody
- 2 szklanki m±ki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 1 ³y¿ka m±ki kukurydzianej
- 1 ³y¿eczka oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
- sól
- m±ka kukurydziana do podsypania ciasta
Przepis:
Kleik starannie wymieszaj z wod±, dodaj olej, sól i m±kê. Zagnieæ ciasto. M±ki trzeba dodaæ tyle, ¿eby nie klei³o siê do r±k. Ciasto powinno byæ gêste, mniej wiêcej takie jak na tradycyjne pierogi, tylko to jest mniej elastyczne. Ciasto rozwa³kuj, podsypuj±c m±k± kukurydzian±. Wycinaj ma³e kó³eczka kieliszkiem lub ma³± szklank±.
Po³ó¿ kó³eczko na rêku, na ¶rodku po³ó¿ troszkê farszu (1/2 ³y¿eczki od kawy), z³ó¿ je na pó³ i starannie sklej brzegi - powstanie ma³y piero¿ek. Uszko zrobisz, sklejaj±c jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt mo¿na uzyskaæ, urywaj±c ma³y kawa³ek ciasta, robi±c z niego kulkê i rozgniataj±c w palcach na okr±g³y placuszek.
Dalej jak w wersji pierwszej. W du¿ym garnku zagotuj osolon± do smaku wodê, na wrz±c± wk³adaj uszka i gotuj od wyp³yniêcia 5-8 min. Je¿eli ciasto wa³kujesz, wa³ek i stolnica musz± byæ starannie umyte, je¿eli wcze¶niej u¿ywa³a¶ ich do glutenowych produktów.
Tego samego ciasta mo¿esz u¿ywaæ do robienia pierogów, makaronu, zacierek.
Po³ó¿ kó³eczko na rêku, na ¶rodku po³ó¿ troszkê farszu (1/2 ³y¿eczki od kawy), z³ó¿ je na pó³ i starannie sklej brzegi - powstanie ma³y piero¿ek. Uszko zrobisz, sklejaj±c jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt mo¿na uzyskaæ, urywaj±c ma³y kawa³ek ciasta, robi±c z niego kulkê i rozgniataj±c w palcach na okr±g³y placuszek.
Dalej jak w wersji pierwszej. W du¿ym garnku zagotuj osolon± do smaku wodê, na wrz±c± wk³adaj uszka i gotuj od wyp³yniêcia 5-8 min. Je¿eli ciasto wa³kujesz, wa³ek i stolnica musz± byæ starannie umyte, je¿eli wcze¶niej u¿ywa³a¶ ich do glutenowych produktów.
Tego samego ciasta mo¿esz u¿ywaæ do robienia pierogów, makaronu, zacierek.