Przepis na: Uszka wigilijne (bez mleka, jajek, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( kleik kukurydziany , mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , mąka kukurydziana , olej , sól , woda ):

  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego
  • niepełna szklanka wody
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju (dobrze tolerowanego przez dziecko)
  • sól
  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta

Przepis:

Uszka wigilijne (bez mleka, jajek, glutenu)
Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Mąki trzeba dodać tyle, żeby nie kleiło się do rąk. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej takie jak na tradycyjne pierogi, tylko to jest mniej elastyczne. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką kukurydzianą. Wycinaj małe kółeczka kieliszkiem lub małą szklanką.
Połóż kółeczko na ręku, na środku połóż troszkę farszu (1/2 łyżeczki od kawy), złóż je na pół i starannie sklej brzegi - powstanie mały pierożek. Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt można uzyskać, urywając mały kawałek ciasta, robiąc z niego kulkę i rozgniatając w palcach na okrągły placuszek.
Dalej jak w wersji pierwszej. W dużym garnku zagotuj osoloną do smaku wodę, na wrzącą wkładaj uszka i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Jeżeli ciasto wałkujesz, wałek i stolnica muszą być starannie umyte, jeżeli wcześniej używałaś ich do glutenowych produktów.
Tego samego ciasta możesz używać do robienia pierogów, makaronu, zacierek.

Zobacz inne przepisy