Przepis na: Uszka

Zgłoś błąd

Składniki( mąka , mąka kukurydziana , olej , woda , woda ):

  • Szklanka ciepłej wody
  • szklanka mąki niskobiałkowej z fundacji ?Przekreślony kłos?
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki wody

Przepis:

Uszka
Zagnieć ciasto jak na pierogi. Urwij mały kawałek ciasta, utocz kulkę, rozgnieć ją na dłoni na cienki placuszek, włóż odrobinę farszu, np. ze słodkiej duszonej kapusty, uformuj mały pierożek. Połóż na nim palec i ponad jego grzbietem sklej przeciwległe rogi.
Gotowe uszka wrzucaj wprost z ręki do osolonego wrzątku i gotuj (od wypłynięcia) 5-8 min.

Uszka - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pierogi i uszka

    Mam traumę gdy mam coś lepić, może dlatego, że moja babcia czy mama jak już robiły pierogi czy uszka to po 300-500 sztuk i mroziły. Mój mąż jest fanem uszek. Już 2 tygodnie temu zamówiłam 3 kg uszek, 3 kg pierogów i 30 krokietów od pani która jest świetną gospodynią i trudni się tym na stałe, i w

  • Re: Pierogi i uszka

    Plan mamy ambitny - 150 sztuk uszek i drugie tyle pierogów. ;)

  • Re: Pierogi i uszka

    Uszka możesz zrobic wcześniej i zamrozić- będziesz miała więcej czasu 24.

  • Re: Pierogi i uszka

    Ja zawsze daję jajko do ciasta. Farsz do uszek to ugotowane w małej ilości wody grzyby leśne, odsączone i zmielone w maszynce. Dodaję do nich łyżkę - dwie bułki tartej, drobno posiekaną i usmażoną na złoto na maśle cebulkę i ubite na sztywno białko z jajka. Poza tym sól i pieprz. Farsz do uszek

  • Re: Pierogi i uszka

    no tak...ja uszek nie robię więc tu żadnego doświadczenia nie mam. Do barszczu kupuje gotowe (ze "swojej" piekarni) paszteciki z pieczarkami.

  • Re: Pierogi i uszka

    Do ciasta na uszka nie dodaje jajka, ale do pierogowego-tak. Z jajkiem jest jakby mocniejsze i wg mnie lepsze do większego rozmiaru. W obu wersjach mąkę zalewam wrzątkiem.

  • Re: Pierogi i uszka

    U mnie uszka to ugotowane suszone grzyby i cebulka z patelni. Wszystko dobrze posolone i popieprzone. A na koniec zmielone. -- Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali ;)

  • Re: Pierogi i uszka

    O tak to dobry pomysł. Też tak robię. Dzięki temu nie czuję się zarobiona przed świętami. Zresztą uszka już zrobiłam i zamrozilam. -- Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali ;)