Przepis na: Tortilla hiszpańska
Zgłoś błąd
- 500 g kartofli
- duża cebula
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia
- czerwona papryka
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przepis:
Obierz kartofle i cebulę, pokrój jedno i drugie w plasterki. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć kartofle, dokładnie wymieszaj je z tłuszczem. Duś kartofle pod przykryciem na średnim ogniu aż zmiękną (ok. 10 min.). Dodaj cebulę, smaż wszystko (już odkryte) przez 5 min, aż kartofle lekko się zrumienią.
Paprykę oczyść z pestek, pokrój na paseczki i dorzuć na patelnię razem z posiekanym lub zmiażdżonym czosnkiem. Mieszajac podgrzewaj całość przez 2 min. Ubij w misce jajka z łyżeczką wody, pietruszką solą i pieprzem, polej tym kartofle. Smaż wszystko na małym ogniu, aż spód nabierze złotego koloru, po czym delikatnie przewróć łopatką na drugą stronę, by i ta się zrumieniła. Podawaj z sałatą.
Przygotowanie -20 min., gotowanie - 25 min.