Przepis na: Tortilla hiszpańska

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,czosnek ,jajka ,natka pietruszki ,olej ,oliwa ,papryka ,pieprz ,sól ,ziemniaki ):

  • 500 g kartofli
  • duża cebula
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przepis:

Tortilla hiszpańska
Obierz kartofle i cebulę, pokrój jedno i drugie w plasterki. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć kartofle, dokładnie wymieszaj je z tłuszczem. Duś kartofle pod przykryciem na średnim ogniu aż zmiękną (ok. 10 min.). Dodaj cebulę, smaż wszystko (już odkryte) przez 5 min, aż kartofle lekko się zrumienią.
Paprykę oczyść z pestek, pokrój na paseczki i dorzuć na patelnię razem z posiekanym lub zmiażdżonym czosnkiem. Mieszajac podgrzewaj całość przez 2 min. Ubij w misce jajka z łyżeczką wody, pietruszką solą i pieprzem, polej tym kartofle. Smaż wszystko na małym ogniu, aż spód nabierze złotego koloru, po czym delikatnie przewróć łopatką na drugą stronę, by i ta się zrumieniła. Podawaj z sałatą.
Przygotowanie -20 min., gotowanie - 25 min.

Tortilla hiszpańska - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

    Tortilla espa?ola lub tortilla de patatas (pol. ?tortilla hiszpańska?/?tortilla ziemniaczana?) ? hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    Tortilla espa?ola lub tortilla de patatas (pol. ?tortilla hiszpańska?/?tortilla ziemniaczana?) ? hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.

  • Re: Niezłe jaja z jajami w roli głównej

    Tortillę hiszpańską przygotowuje się na głębokiej patelni o wysokich brzegach. Najpierw należy udusić pokrojone w plastry ziemniaki w oliwie, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki będą miękkie. Uduszone składniki należy zdjąć z patelni, odsączyć

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    Tortillę hiszpańską przygotowuje się na głębokiej patelni o wysokich brzegach. Najpierw należy udusić pokrojone w plastry ziemniaki w oliwie, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki będą miękkie. Uduszone składniki należy zdjąć z patelni, odsączyć

  • Re: Dania bezmięsne

    Moje bezmięsne obiady to np pizza domowa ( margarita albo 4 sery), fritata (dowolne warzywne dodatki) , tortilla hiszpańska, pierogi czy baozi nadziewane farszem warzywnym, do tego dipy. krokiety z farszem pieczarkowym, albo z kapustą i grzybami, naleśniki z serem podsmażane, kaszotto z

  • Re: Zdrowe, podzielne przekąski na piknik

    tortilla hiszpańska:ziemniaki, cebula, jajka, sol, pieprz. Usmażona wczesniej, podzielona na kwadraty.

  • Re: Tortilla - do mieszkajacych w Hiszpanii

    nie wymagaj ofd biedaczka, który naogladal się Desperado i El Chapo wiedzy o tym, że tortilla hiszpańska nie na nic wspólnego z meksykańskim plackiem :D -- "Moja sytuacja jest taka, że mam już ostatnie lata na tzw. rozród...mam żonatego kochanka...ogólnie jestem raczej zdrowa" kaz_nodzieja, 31.12.2016

  • Re: Pieczenie ciasta z ręką w gipsie

    barba50 napisała: > Jajeczniczka mówicie? Była ostatnio ;) Tortilla hiszpańska/frittata z mnóstwem warzyw może? Świetna na obiad czy kolację, właśnie skończyłam swoją. :-) -- Chaotyczna neutralna.

Zobacz inne przepisy