Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tort serowy wspania³y
Sk³adniki( bu³ka tarta ,cukier puder ,cukier puder ,cukier puder ,jajka ,jajka ,lukier ,mas³o ,mas³o ,mas³o ,m±ka ,orzechy w³oskie ,rodzynki ,serek homogenizowany ,sok z cytryny ,woda ,woda ):
- ciasto:
- kostka mas³a
- 2 szklanki m±ki
- pó³ szklanki cukru pudru
- 2 ¿ó³tka
- niedu¿a tortownica
- olej do jej wysmarowania i tarta bu³ka do posypania
masa: - 30 dag waniliowego serka homogenizowanego (pó³ pojemniczka)
- pó³ kostki mas³a
- 2 ¿ó³tka z jajek ugotowanych na twardo
- cukier puder
- pó³ szklanki drobno posiekanych orzechów w³oskich
- pó³ szklanki rodzynek
lukier: - szklanka cukru pudru
- 3 ³y¿ki wody lub wody z sokiem z cytryny
Przepis:

Mas³o przesiekaj z m±k±. Dodaj cukier puder oraz ¿ó³tka i szybko zagnieæ ciasto. W³ó¿ je do lodówki co najmniej na pó³ godziny (mo¿na i na kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj tortownicê. Wyjmij ciasto z lodówki. Po rozwa³kowaniu maj± wyj¶æ z niego trzy bardzo cienkie kr±¿ki.
Ka¿dy z nich, kiedy upiecze siê na z³oty kolor, natychmiast po wyjêciu z piekarnika zsuñ delikatnie na p³aski talerz odpowiedniej wielko¶ci (po przestygniêciu kruche ciasto ³atwo siê ³amie). Przygotuj masê. Utrzyj (lub zmiksuj) mas³o z ¿ó³tkami i 2 ³y¿kami cukru pudru. Domieszaj serek.
Spróbuj, czy masa jest dostatecznie s³odka. Mo¿esz te¿ u¿yæ zwyk³ego serka homogenizowanego, dodaæ wiêcej cukru i zapach waniliowy. Do masy dodaj bakalie. Wy³ó¿ po³owê serowej masy na upieczony kr±¿ek, po czym bardzo delikatnie przykryj drugim kr±¿kiem, zsuwaj±c go, podobnie jak pierwszy. Je¶li siê prze³amie, nie przejmuj siê, tylko postaraj siê go mo¿liwie dobrze u³o¿yæ. Ponownie na³ó¿ masê, przykryj trzecim kr±¿kiem.
Przyrz±d¼ lukier. Wymieszaj dok³adnie cukier puder z wod± i posmaruj tym wierzch tortu. Dla wspanialszego efektu mo¿esz udekorowaæ tort ³uskanymi orzechami i rodzynkami.
Ka¿dy z nich, kiedy upiecze siê na z³oty kolor, natychmiast po wyjêciu z piekarnika zsuñ delikatnie na p³aski talerz odpowiedniej wielko¶ci (po przestygniêciu kruche ciasto ³atwo siê ³amie). Przygotuj masê. Utrzyj (lub zmiksuj) mas³o z ¿ó³tkami i 2 ³y¿kami cukru pudru. Domieszaj serek.
Spróbuj, czy masa jest dostatecznie s³odka. Mo¿esz te¿ u¿yæ zwyk³ego serka homogenizowanego, dodaæ wiêcej cukru i zapach waniliowy. Do masy dodaj bakalie. Wy³ó¿ po³owê serowej masy na upieczony kr±¿ek, po czym bardzo delikatnie przykryj drugim kr±¿kiem, zsuwaj±c go, podobnie jak pierwszy. Je¶li siê prze³amie, nie przejmuj siê, tylko postaraj siê go mo¿liwie dobrze u³o¿yæ. Ponownie na³ó¿ masê, przykryj trzecim kr±¿kiem.
Przyrz±d¼ lukier. Wymieszaj dok³adnie cukier puder z wod± i posmaruj tym wierzch tortu. Dla wspanialszego efektu mo¿esz udekorowaæ tort ³uskanymi orzechami i rodzynkami.