Przepis na: Tort czekoladowy

Zgłoś błąd

Składniki( brązowy cukier , cukier , cukier waniliowy , jajka , jajka , kakao , masło , masło , mąka , mleko , soda , sól , sól , wanilia , wanilia , woda ):

  • 1 szklanka wrzątku
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 kostki masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 4 jaja
  • po 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta na masę: 4 białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2/3 filiżanki wody

Przepis:

Tort czekoladowy
Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół.
W tortownicy o średnicy 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię.
Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami.

Tort czekoladowy - Zdjęcia

Tort czekoladowy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy