Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tort budyniowy cioci Halinki
Składniki( budyń ,budyń ,cukier ,cukier puder ,cukier waniliowy ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,kakao ,margaryna ,margaryna ,masło ,mąka ,mleko ,proszek do pieczenia ,woda ):
- Ciasto:
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej (lub torebka cukru waniliowego)
- łyżka kakao
- 3 opakowania budyniu czekoladowego
Masa: - kostka margaryny stołowej lub masła
- żółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie budyniu czekoladowego
- 1/2 szklanki wody
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. Utrzyj margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodawaj kolejno pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę wlej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułeczką. Piecz około 45 min. Rozprowadź w szklance proszek budyniowy trzema łyżkami zimnej wody. Resztę wody zagotuj w rondelku i - cały czas mieszając - wlewaj do niej powoli zawartość szklanki. Poczekaj aż zabulgocze. Zsdejm z ognia i ostudź.
W makutrze lub salaterce utrzyj margarynę z żółtkiem i cukrem (możesz użyć mikseru). Dodawaj stopniowo po jednej łyżce ugotowanego budyniu. Ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy warstwy jednakowej grubości.
Masę podziel na trzy mniej więcej równe części. Dwu z nich użyj do przełożenia tortu, trzecią posmaruj cały z wierzchu i po bokach.
Gotowy tort udekoruj orzechami, rodzynkami, lub innymi bakaliami, albo posyp czekoladą w proszku. Jest równie pyszny świeżo po zrobieniu jak z lodówki.
W makutrze lub salaterce utrzyj margarynę z żółtkiem i cukrem (możesz użyć mikseru). Dodawaj stopniowo po jednej łyżce ugotowanego budyniu. Ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy warstwy jednakowej grubości.
Masę podziel na trzy mniej więcej równe części. Dwu z nich użyj do przełożenia tortu, trzecią posmaruj cały z wierzchu i po bokach.
Gotowy tort udekoruj orzechami, rodzynkami, lub innymi bakaliami, albo posyp czekoladą w proszku. Jest równie pyszny świeżo po zrobieniu jak z lodówki.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Tort budyniowy cioci Halinki
LUDZIE NIE RÓBCIE TEGO TORTU TO NIE TORY TYLKO PLACE OSTRZEGAM NIE RUBCIE TEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Tort budyniowy cioci Halinki
tort jest wspaniały mówię Wam a najlepszy lekko schłodzony
-
Tort budyniowy cioci Halinki
Składnik ciasto to biszkopt???
-
Re: Tort budyniowy cioci Halinki
jest to jak najbardziej biszkopt. biszkopty dzieli się na cięzkei i lekkie, lekkie to te bez tłuszczu cięzkie to te z tłuszczem. jest to klasyczny przepis na biszkopt cięzki
-
Re: Tort budyniowy cioci Halinki
po wyrazie "ciasto" jest dwukropek i po nim znajdują się składniki, z których ma powstać ciasto ;-)