Przepis na: Tort budyniowy cioci Halinki

Zgłoś błąd

Składniki( budyń , budyń , cukier , cukier puder , cukier waniliowy , esencja waniliowa , jajka , jajka , kakao , margaryna , margaryna , masło , mąka , mleko , proszek do pieczenia , woda ):

  • Ciasto:
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej (lub torebka cukru waniliowego)
  • łyżka kakao
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego
    Masa:
  • kostka margaryny stołowej lub masła
  • żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1/2 szklanki wody

Przepis:

Tort budyniowy cioci Halinki
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. Utrzyj margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodawaj kolejno pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę wlej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułeczką. Piecz około 45 min. Rozprowadź w szklance proszek budyniowy trzema łyżkami zimnej wody. Resztę wody zagotuj w rondelku i - cały czas mieszając - wlewaj do niej powoli zawartość szklanki. Poczekaj aż zabulgocze. Zsdejm z ognia i ostudź.
W makutrze lub salaterce utrzyj margarynę z żółtkiem i cukrem (możesz użyć mikseru). Dodawaj stopniowo po jednej łyżce ugotowanego budyniu. Ucieraj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy warstwy jednakowej grubości.
Masę podziel na trzy mniej więcej równe części. Dwu z nich użyj do przełożenia tortu, trzecią posmaruj cały z wierzchu i po bokach.
Gotowy tort udekoruj orzechami, rodzynkami, lub innymi bakaliami, albo posyp czekoladą w proszku. Jest równie pyszny świeżo po zrobieniu jak z lodówki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Tort budyniowy cioci Halinki

    LUDZIE NIE RÓBCIE TEGO TORTU TO NIE TORY TYLKO PLACE OSTRZEGAM NIE RUBCIE TEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tort budyniowy cioci Halinki

    tort jest wspaniały mówię Wam a najlepszy lekko schłodzony

  • Tort budyniowy cioci Halinki

    Składnik ciasto to biszkopt???

  • Re: Tort budyniowy cioci Halinki

    jest to jak najbardziej biszkopt. biszkopty dzieli się na cięzkei i lekkie, lekkie to te bez tłuszczu cięzkie to te z tłuszczem. jest to klasyczny przepis na biszkopt cięzki

  • Re: Tort budyniowy cioci Halinki

    po wyrazie "ciasto" jest dwukropek i po nim znajdują się składniki, z których ma powstać ciasto ;-)