Przepis na: Tort bezowy z kremem truskawkowym (bezglutenowy)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,jajka ,serek homogenizowany ,sól ,śmietana ,truskawki ):

  • bezowe krążki:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
    krem:
  • szklanka śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka homogenizowanego twarożku waniliowego lub truskawkowego
  • 2 szklanki truskawek

Przepis:

Tort bezowy z kremem truskawkowym (bezglutenowy)
Bezowe krążki: Na papierze narysuj dwa krążki o średnicy ok. 25 cm. Ułóż papierowe krążki na blasze. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Nałóż pianę na krążki (możesz posłużyć się szprycą lub tubą i zrobić dekoracyjny spiralny wzór). Zamiast dużego blatu możesz możesz upiec zwykłe bezy (nakładając na blachę małe porcje łyżką), a następnie ułożyć upieczone beziki ciasno na dnie formy. Nagrzej piekarnik do 50 st.C . i piecz (a raczej susz) bezy przez trzy, cztery godziny (w zależności od ich wielkości). Pamiętaj, że nie mają prawa się zrumienić, muszą pozostać białe.
Masa: Ubij kremówkę (najlepiej mikserem), dosypując pod koniec cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo twarożek. Truskawki możesz połączyć z kremem na dwa sposoby: zmiksować je razem albo pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać. Upieczony krążek bezowy posmaruj kremem, przykryj drugim krążkiem i schłódź tort w lodówce.
Zamiast truskawek użyć możesz innych miękkich owoców, a kremem przekładać też inne krążki - z ciasta kruchego lub francuskiego.