Przepis na: Topielec (bez mleka, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , bułka tarta , cukier , cukier , cukier waniliowy , drożdże , jajka , margaryna , mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , sól , woda ):

  • 35 dag mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • bakalie (niekoniecznie)
  • tarta bułka bezglutenowa

Przepis:

Topielec (bez mleka, glutenu)
Margarynę rozpuść i odstaw, żeby przestygła. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw, aż zaczną rosnąć. Kiedy zaczną rosnąć, do miski wlej ciepłą wodę, drożdże, margarynę, wsyp sól i zamieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
W wersji z mąki pszennej, ciasto wyłóż na czystą ściereczkę, zawiń starannie i włóż do dużego garnka z czystą zimną wodą. Jak ciasto wypłynie, wyjmij je z powrotem do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy, ponownie zagnieć. Na końcu dodaj bakalie, jeżeli twoje dziecko nie jest na nie uczulone. Dwie podłużne blachy posmaruj margaryną i wysyp tartą bułką (w cieście bezglutenowym-bezglutenową).
Ciasto podziel na dwie części i każdą włóż do blachy. Odstaw w ciepłym miejscu przykryte czystą ściereczką na 10-15 minut, aż zacznie rosnąć. Piecz w 200°C przez 30 min. Gotowe ciasto można polukrować.
Z tego ciasta możesz również zrobić babę wielkanocną.

Zobacz inne przepisy