Zobacz inne przepisy
Przepis na: Topielec (bez mleka, glutenu)
Sk³adniki( bakalie ,bu³ka tarta ,cukier ,cukier ,cukier waniliowy ,dro¿d¿e ,jajka ,margaryna ,m±ka bezglutenowa ,m±ka kukurydziana ,sól ,woda ):
- 35 dag m±ki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 5 dag m±ki kukurydzianej
- 2 jajka
- 5 dag dro¿d¿y + 1 ³y¿eczka cukru
- 1 szklanka ciep³ej wody
- 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- bakalie (niekoniecznie)
- tarta bu³ka bezglutenowa
Przepis:
Margarynê rozpu¶æ i odstaw, ¿eby przestyg³a. Dro¿d¿e rozetrzyj z cukrem i odstaw, a¿ zaczn± rosn±æ. Kiedy zaczn± rosn±æ, do miski wlej ciep³± wodê, dro¿d¿e, margarynê, wsyp sól i zamieszaj. Dodaj m±kê i zagnieæ ciasto.
W wersji z m±ki pszennej, ciasto wy³ó¿ na czyst± ¶ciereczkê, zawiñ starannie i w³ó¿ do du¿ego garnka z czyst± zimn± wod±. Jak ciasto wyp³ynie, wyjmij je z powrotem do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy, ponownie zagnieæ. Na koñcu dodaj bakalie, je¿eli twoje dziecko nie jest na nie uczulone. Dwie pod³u¿ne blachy posmaruj margaryn± i wysyp tart± bu³k± (w cie¶cie bezglutenowym-bezglutenow±).
Ciasto podziel na dwie czê¶ci i ka¿d± w³ó¿ do blachy. Odstaw w ciep³ym miejscu przykryte czyst± ¶ciereczk± na 10-15 minut, a¿ zacznie rosn±æ. Piecz w 200°C przez 30 min. Gotowe ciasto mo¿na polukrowaæ.
Z tego ciasta mo¿esz równie¿ zrobiæ babê wielkanocn±.
W wersji z m±ki pszennej, ciasto wy³ó¿ na czyst± ¶ciereczkê, zawiñ starannie i w³ó¿ do du¿ego garnka z czyst± zimn± wod±. Jak ciasto wyp³ynie, wyjmij je z powrotem do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy, ponownie zagnieæ. Na koñcu dodaj bakalie, je¿eli twoje dziecko nie jest na nie uczulone. Dwie pod³u¿ne blachy posmaruj margaryn± i wysyp tart± bu³k± (w cie¶cie bezglutenowym-bezglutenow±).
Ciasto podziel na dwie czê¶ci i ka¿d± w³ó¿ do blachy. Odstaw w ciep³ym miejscu przykryte czyst± ¶ciereczk± na 10-15 minut, a¿ zacznie rosn±æ. Piecz w 200°C przez 30 min. Gotowe ciasto mo¿na polukrowaæ.
Z tego ciasta mo¿esz równie¿ zrobiæ babê wielkanocn±.