Przepis na: Tartinki

Zgłoś błąd

Składniki( chleb ,masło ,natka pietruszki ,ogórek ,orzechy włoskie ,pieprz ,pomidory ,rukola ,rzodkiewka ,sałata ,sól ,szczypiorek ,szpinak ,twaróg ,tymianek ):

  • 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 20 dag kremowego twarożku (typu Bieluch
  • Twój Smak)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
  • 1/4 pęczka tymianku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • po 10 małych listków sałaty
  • szpinaku i rukoli
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Tartinki
Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.

Tartinki - Zdjęcia

Zobacz inne przepisy