Przepis na: Tartinki

Zgłoś błąd

Składniki( chleb , masło , natka pietruszki , ogórek , orzechy włoskie , pieprz , pomidory , rukola , rzodkiewka , sałata , sól , szczypiorek , szpinak , twaróg , tymianek ):

  • 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 20 dag kremowego twarożku (typu Bieluch
  • Twój Smak)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
  • 1/4 pęczka tymianku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • po 10 małych listków sałaty
  • szpinaku i rukoli
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Tartinki
Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.

Tartinki - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pomysły kulinarne potrzebne :)

    Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą posypane sezamem albo z pieczarkami i cebulą i sosem pomidorowym plus żółtym serem. Możliwe są też dodatki mięsne, ale piszesz, ze ma być wegetariańskie. Zaletą jest to, że robi się szybko, szybciej niż wszelkie koreczki czy tartinki.

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Od ręki kupię tartinki -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsze tartinki robione z pierwszej ręki -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: dobry Catering -help!

    www.jir.com.pl. są najlepsi od takich zleceń. Tartinki , kanapki ,finger foody,doskonale ciasteczka bankietowe i wiele innych.Polecam

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    TARTINKI Najlepiej ułożyć do nich długich bułeczek pszennych lub chleba tak zwanego angielskiego i to nie świeżego lecz z dnia poprzedniego. Skroić ze wszystkich stron skórkę i nasmarowawszy świeżem masłem ukroić jaknajcieńszy plasterek, postępując tak do końca bułeczki. Na to położyć rozmaite

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    TARTINKI Najlepiej ułożyć do nich długich bułeczek pszennych lub chleba tak zwanego angielskiego i to nie świeżego lecz z dnia poprzedniego. Skroić ze wszystkich stron skórkę i nasmarowawszy świeżem masłem ukroić jaknajcieńszy plasterek, postępując tak do końca bułeczki. Na to położyć rozmaite

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Słuchajcie dziewczynki, sprzedam wam tartinki -- :serce:

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsze tartinki, bo z pierwszej ręki -- :serce:

Zobacz inne przepisy