Przepis na: Tartinki
Zgłoś błąd
- 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
- 4 łyżeczki masła
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 20 dag kremowego twarożku (typu Bieluch
- Twój Smak)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
- 1/4 pęczka tymianku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- po 10 małych listków sałaty
- szpinaku i rukoli
- sól
- pieprz
Przepis:
Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.