Przepis na: Tarta ze szpinakiem

Zgłoś błąd

Składniki( gałka muszkatałowa ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,olej ,olej ,pieprz ,sól ,sól ,szpinak ,śmietana ,twaróg ,woda ,żółty ser ):

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
  • wierzch tarty:
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • ćwierć kilograma niekwaśnego
  • twarogu lub gęstej śmietany
  • 4 lekko ubite jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz.

Przepis:

Tarta ze szpinakiem
Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Szpinak rozmroź (można to zrobić przez podgrzewanie na oleju lub na maśle), wymieszaj z twarogiem, jajkami, mąką i połową żółtego sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyłóż masę na podpieczone ciasto, posyp z wierzchu resztą sera i kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pół godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.

Tarta ze szpinakiem - Zdjęcia

Tarta ze szpinakiem - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy