Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tarta zapiekana z owocami i kremem
Składniki( banany ,brzoskwinie ,cukier ,gruszki ,jabłka ,jajka ,mąka ,mleko ,morele ,rabarbar ,śliwki ,śmietana ):
- lekko podpieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem niewyjęty z formy czy tortownicy
- ok. 60 dag owoców mało soczystych (jabłek gruszek brzoskwini moreli śliwek węgierek rabarbaru bananów)
- 1 szklanka mleka lub śmietanki
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka esencji zapachowej (niekoniecznie)
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 175oC. Obrane, pozbawione pestek i pokrojone na kawałki owoce ułóż gęsto i dekoracyjnie na cieście. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto z owocami. Piecz około pół godziny, aż krem zgęstnieje i zacznie się rumienić. Dla zwiększenia atrakcyjności tarty można po ok. 20 min od rozpoczęcia pieczenia wyłożyć na nią ubitą na sztywno pianę z 2 białek z połową szklanki cukru, ponownie włożyć do piekarnika i potrzymać w nim jeszcze, aż piana się zazłoci (ok. 15 minut).