Przepis na: Tarta zapiekana z owocami i kremem

Zgłoś błąd

Składniki( banany , brzoskwinie , cukier , gruszki , jabłka , jajka , mąka , mleko , morele , rabarbar , śliwki , śmietana ):

  • lekko podpieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem niewyjęty z formy czy tortownicy
  • ok. 60 dag owoców mało soczystych (jabłek gruszek brzoskwini moreli śliwek węgierek rabarbaru bananów)
  • 1 szklanka mleka lub śmietanki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka esencji zapachowej (niekoniecznie)

Przepis:

Tarta zapiekana z owocami i kremem
Nagrzej piekarnik do 175oC. Obrane, pozbawione pestek i pokrojone na kawałki owoce ułóż gęsto i dekoracyjnie na cieście. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto z owocami. Piecz około pół godziny, aż krem zgęstnieje i zacznie się rumienić. Dla zwiększenia atrakcyjności tarty można po ok. 20 min od rozpoczęcia pieczenia wyłożyć na nią ubitą na sztywno pianę z 2 białek z połową szklanki cukru, ponownie włożyć do piekarnika i potrzymać w nim jeszcze, aż piana się zazłoci (ok. 15 minut).

Zobacz inne przepisy