Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tarta z surowymi truskawkami i bitą śmietaną
Składniki( bułka tarta ,cukier puder ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,sól ,śmietana ,truskawki ):
- 40 dag ładnych truskawek
- 2 szklanki bitej śmietany
kruche ciasto: - pół kostki masła
- półtorej szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- olej i tarta bułka do tortownicy
Przepis:

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pozostaw do osączenia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj tortownicę. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (jeśli jest czas, schłodź je w lodówce), rozwałkuj je albo rozpłaszcz palcami, po czym wylep nim dno i brzegi formy (do połowy wysokości). Piecz kilkanaście minut, aż tarta się lekko zrumieni. Na upieczoną tartę nałóż bitą śmietanę i truskawki. Podawaj natychmiast. Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców.