Przepis na: Tarta z surowymi truskawkami i bitą śmietaną

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier puder , jajka , masło , mąka , olej , sól , śmietana , truskawki ):

  • 40 dag ładnych truskawek
  • 2 szklanki bitej śmietany
    kruche ciasto:
  • pół kostki masła
  • półtorej szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • olej i tarta bułka do tortownicy

Przepis:

Tarta z surowymi truskawkami i bitą śmietaną
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pozostaw do osączenia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj tortownicę. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (jeśli jest czas, schłodź je w lodówce), rozwałkuj je albo rozpłaszcz palcami, po czym wylep nim dno i brzegi formy (do połowy wysokości). Piecz kilkanaście minut, aż tarta się lekko zrumieni. Na upieczoną tartę nałóż bitą śmietanę i truskawki. Podawaj natychmiast. Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców.