Przepis na: Tarta z pianą owocową

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , cukier , jajka , owoce ):

  • upieczony blat kruchego ciasta
  • 1 szklanka rozdrobnionych miękkich owoców
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru
  • owoce do przybrania kremu

Przepis:

Tarta z pianą owocową
Ponieważ białka używa się tu w postaci surowej, trzeba skorupkę jajka przed oddzieleniem białka od żółtka sparzyć, polewając ją wrzątkiem. Białko ubij na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dosypywać stopniowo cukier. Gdy cukier się skończy, dodawaj powoli owoce. Ubijaj dalej (najlepiej przy pomocy robota z odpowiednimi końcówkami ubijającymi), aż krem stanie się sztywny.
Gotowy krem wyłóż na ciasto, udekoruj owocami. Dla większego efektu można podzielić ubitą pianę na dwie (albo i więcej) części, każdą z nich ubić z innego rodzaju i koloru owocami, a potem ułożyć z tego wzorzysty wierzch.

Zobacz inne przepisy