Przepis na: Tarta z owocami i kremem budyniowym
Zg³o¶ b³±d
- upieczony blat kruchego ciasta
- kilka owoców:
- gruszek
- jab³ek
- brzoskwini
- moreli
- bananów
- 1.5 szklanki mleka
- 2 jajka lub 4 ¿ó³tka
- pó³ szklanki m±ki pszennej lub 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
- pó³ szklanki cukru
- 1 ³y¿eczka esencji waniliowej
Przepis:
Gruszki i jab³ka obierz, podziel na æwiartki lub ósemki, pozbaw gniazd nasiennych. Brzoskwinie i morele podziel na po³ówki, wydryluj. Je¶li gruszki, brzoskwinie czy morele s± miêkkie, mo¿na je od razu po³o¿yæ na cie¶cie. Twardsze owoce trzeba chwilê podgotowaæ w ma³ej ilo¶ci dobrze os³odzonej wody i kiedy dadz± siê nak³uæ, wyj±æ, os±czyæ i u³o¿yæ na blacie.
Z mieszanych owoców mo¿na skomponowaæ na cie¶cie ³adny wzór. Szklankê mleka zagotuj. Jajka (¿ó³tka) utrzyj z cukrem na puszyst± masê, dodaj m±kê, pozosta³e mleko i esencjê waniliow± albo te¿ wrzuæ wszystko naraz do miski i zmiksuj. Jajeczn± mieszaninê wlej powoli, ca³y czas mieszaj±c, do gotuj±cego siê na ma³ym ogniu mleka. Wci±¿ mieszaj±c, by unikn±æ grudek, podgrzewaj w dalszym ci±gu masê a¿ do zgêstnienia kremu. Je¶li mimo wszystko grudki siê pojawi³y, nic strasznego siê nie sta³o, wystarczy krem zmiksowaæ.
Gotowym kremem zalej owoce na cie¶cie. Mo¿esz te¿ zrobiæ na odwrót, najpierw wylaæ krem na blat, a nastêpnie u³o¿yæ na nim dekoracyjnie owoce.
Tartê mo¿na wzbogaciæ, smaruj±c upieczony blat ciasta odpowiednim do owoców d¿emem i dopiero na to wy³o¿yæ krem i owoce.