Przepis na: Tarta z owocami i kremem budyniowym
Zgłoś błąd
- upieczony blat kruchego ciasta
- kilka owoców:
- gruszek
- jabłek
- brzoskwini
- moreli
- bananów
- 1.5 szklanki mleka
- 2 jajka lub 4 żółtka
- pół szklanki mąki pszennej lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przepis:
Gruszki i jabłka obierz, podziel na ćwiartki lub ósemki, pozbaw gniazd nasiennych. Brzoskwinie i morele podziel na połówki, wydryluj. Jeśli gruszki, brzoskwinie czy morele są miękkie, można je od razu położyć na cieście. Twardsze owoce trzeba chwilę podgotować w małej ilości dobrze osłodzonej wody i kiedy dadzą się nakłuć, wyjąć, osączyć i ułożyć na blacie.
Z mieszanych owoców można skomponować na cieście ładny wzór. Szklankę mleka zagotuj. Jajka (żółtka) utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, pozostałe mleko i esencję waniliową albo też wrzuć wszystko naraz do miski i zmiksuj. Jajeczną mieszaninę wlej powoli, cały czas mieszając, do gotującego się na małym ogniu mleka. Wciąż mieszając, by uniknąć grudek, podgrzewaj w dalszym ciągu masę aż do zgęstnienia kremu. Jeśli mimo wszystko grudki się pojawiły, nic strasznego się nie stało, wystarczy krem zmiksować.
Gotowym kremem zalej owoce na cieście. Możesz też zrobić na odwrót, najpierw wylać krem na blat, a następnie ułożyć na nim dekoracyjnie owoce.
Tartę można wzbogacić, smarując upieczony blat ciasta odpowiednim do owoców dżemem i dopiero na to wyłożyć krem i owoce.