Przepis na: Tarta z mrożonym szpinakiem
Zgłoś błąd
- Ciasto na tartę:
- półtorej szklanki mąki
- pół kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- olej i tarta bułka do formy
Nadzienie:
- 25 dag mrożonego szpinaku
- 25 dag niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 5 dag startego żółtego sera (niekoniecznie)
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przepis:
Mąkę wymieszaj z solą, po czym przesiekaj nożem z masłem, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Dolej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je w niej przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz ścianki formy do wysokości ok. 3 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia. Piecz, aż się lekko zazłoci. Szpinak rozmroź (możesz to robić przez podgrzewanie na oleju lub maśle), wymieszaj z twarogiem, jajkami, mąką i połową żółtego sera.
Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, i gałką, po czym wyłóż na podpieczone ciasto. Wierzch posyp resztą sera i kawałeczkami masła. Piecz pół godziny.