Przepis na: Tarta z mrożonym szpinakiem

Zgłoś błąd

Składniki( masło , masło , mąka , mąka , olej , pieprz , sól , sól , szpinak , śmietana , twaróg , woda , żółty ser , bułka tarta , gałka muszkatałowa , jajka ):

  • Ciasto na tartę:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej i tarta bułka do formy
    Nadzienie:
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag startego żółtego sera (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przepis:

Tarta z mrożonym szpinakiem
Mąkę wymieszaj z solą, po czym przesiekaj nożem z masłem, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Dolej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je w niej przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz ścianki formy do wysokości ok. 3 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia. Piecz, aż się lekko zazłoci. Szpinak rozmroź (możesz to robić przez podgrzewanie na oleju lub maśle), wymieszaj z twarogiem, jajkami, mąką i połową żółtego sera.
Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, i gałką, po czym wyłóż na podpieczone ciasto. Wierzch posyp resztą sera i kawałeczkami masła. Piecz pół godziny.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy