Przepis na: Tarta z gruszkami i niebieskim serem
Zg³o¶ b³±d
- ciasto: pó³ kostki mas³a
- szklanka m±ki
- 3 ³y¿ki wody
- sól
- olej do nat³uszczenia tortownicy (lub specjalnej formy do tarty)
nadzienie: 4 gruszki
- 20 dag niebieskiego sera ple¶niowego typu rokpol
- ³y¿ka miodu (niekoniecznie)
Przepis:
Mas³o przesiekaj no¿em z m±k± z dodatkiem szczypty soli. Gdy otrzymasz ma³e drobinki przypominaj±ce kruszonkê, dodaj wodê i szybko zagnieæ ciasto. Dobrze jest w³o¿yæ je na 20 minut (lub wiêcej, mo¿na nawet i na kilka dni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formê. Wy³ó¿ jej dno i ¶cianki (do wysoko¶ci ok. 1 cm) ciastem, które nastêpnie ponak³uwaj widelcem. Lekko podpiecz przez blisko 10-15 minut. Gruszki obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój je w plasterki. Ciasto pokryj plasterkami gruszek, posyp pokruszonym serem. Wierzch mo¿esz pokropiæ miodem. Zapiekaj ok. 10 minut. Zamiast proponowanego ciasta mo¿esz u¿yæ innego kruchego (nies³odkiego), francuskiego (mo¿e byæ gotowe, mro¿one) lub pó³francuskiego.