Przepis na: Tarta z gruszkami i niebieskim serem

Zgłoś błąd

Składniki( gruszki , masło , mąka , miód , olej , ser pleśniowy , sól , woda ):

  • ciasto: pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • olej do natłuszczenia tortownicy (lub specjalnej formy do tarty)
    nadzienie: 4 gruszki
  • 20 dag niebieskiego sera pleśniowego typu rokpol
  • łyżka miodu (niekoniecznie)

Przepis:

Tarta z gruszkami i niebieskim serem
Masło przesiekaj nożem z mąką z dodatkiem szczypty soli. Gdy otrzymasz małe drobinki przypominające kruszonkę, dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Dobrze jest włożyć je na 20 minut (lub więcej, można nawet i na kilka dni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Wyłóż jej dno i ścianki (do wysokości ok. 1 cm) ciastem, które następnie ponakłuwaj widelcem. Lekko podpiecz przez blisko 10-15 minut. Gruszki obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój je w plasterki. Ciasto pokryj plasterkami gruszek, posyp pokruszonym serem. Wierzch możesz pokropić miodem. Zapiekaj ok. 10 minut. Zamiast proponowanego ciasta możesz użyć innego kruchego (niesłodkiego), francuskiego (może być gotowe, mrożone) lub półfrancuskiego.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu