Przepis na: Tarta z gruszkami i niebieskim serem

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( gruszki ,mas³o ,m±ka ,miód ,olej ,ser ple¶niowy ,sól ,woda ):

  • ciasto: pó³ kostki mas³a
  • szklanka m±ki
  • 3 ³y¿ki wody
  • sól
  • olej do nat³uszczenia tortownicy (lub specjalnej formy do tarty)
    nadzienie: 4 gruszki
  • 20 dag niebieskiego sera ple¶niowego typu rokpol
  • ³y¿ka miodu (niekoniecznie)

Przepis:

Tarta z gruszkami i niebieskim serem
Mas³o przesiekaj no¿em z m±k± z dodatkiem szczypty soli. Gdy otrzymasz ma³e drobinki przypominaj±ce kruszonkê, dodaj wodê i szybko zagnieæ ciasto. Dobrze jest w³o¿yæ je na 20 minut (lub wiêcej, mo¿na nawet i na kilka dni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formê. Wy³ó¿ jej dno i ¶cianki (do wysoko¶ci ok. 1 cm) ciastem, które nastêpnie ponak³uwaj widelcem. Lekko podpiecz przez blisko 10-15 minut. Gruszki obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój je w plasterki. Ciasto pokryj plasterkami gruszek, posyp pokruszonym serem. Wierzch mo¿esz pokropiæ miodem. Zapiekaj ok. 10 minut. Zamiast proponowanego ciasta mo¿esz u¿yæ innego kruchego (nies³odkiego), francuskiego (mo¿e byæ gotowe, mro¿one) lub pó³francuskiego.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy