Przepis na: Tarta z gruszkami i niebieskim serem
Zgłoś błąd
- ciasto: pół kostki masła
- szklanka mąki
- 3 łyżki wody
- sól
- olej do natłuszczenia tortownicy (lub specjalnej formy do tarty)
nadzienie: 4 gruszki
- 20 dag niebieskiego sera pleśniowego typu rokpol
- łyżka miodu (niekoniecznie)
Przepis:
Masło przesiekaj nożem z mąką z dodatkiem szczypty soli. Gdy otrzymasz małe drobinki przypominające kruszonkę, dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Dobrze jest włożyć je na 20 minut (lub więcej, można nawet i na kilka dni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Wyłóż jej dno i ścianki (do wysokości ok. 1 cm) ciastem, które następnie ponakłuwaj widelcem. Lekko podpiecz przez blisko 10-15 minut. Gruszki obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój je w plasterki. Ciasto pokryj plasterkami gruszek, posyp pokruszonym serem. Wierzch możesz pokropić miodem. Zapiekaj ok. 10 minut. Zamiast proponowanego ciasta możesz użyć innego kruchego (niesłodkiego), francuskiego (może być gotowe, mrożone) lub półfrancuskiego.