Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tarta z cukinią i pomidorami
Składniki( bazylia ,cebula ,cukinia ,czosnek ,jajka ,masło ,mąka ,natka pietruszki ,olej ,oliwa ,pieprz ,pomidory ,sól ,sól ,woda ):
- Ciasto:
- półtorej szklanki mąki
- pół kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
- wierzch tarty:
- 2 posiekane cebule
- zmiażdżony ząbek czosnku
- mała posiekana cukinia
- 5 pomidorów
- 2 rozbełtane jajka
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 10 dag startego żółtego sera
- szczypta bazylii
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia.
Przepis:

Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). .Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę, cukinię i czosnek. Dodaj pomidory, natkę, sól, przyprawy i podgrzewaj przez kilka minut.
Wyłóż masę na podpieczone ciasto, na wierzch wylej rozbełtane jaja i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.
Tarty można też przyrządzać z lekko obgotowanymi lub podduszonymi warzywami (np. różyczkami kalafiora, brokułów albo pokrojonego na plasterki pora), zalewać sosem beszamelowym i zapiekać. Kto lubi, może przedtem warzywa wymieszać z kawałkami pieczonego kurczaka.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę, cukinię i czosnek. Dodaj pomidory, natkę, sól, przyprawy i podgrzewaj przez kilka minut.
Wyłóż masę na podpieczone ciasto, na wierzch wylej rozbełtane jaja i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.
Tarty można też przyrządzać z lekko obgotowanymi lub podduszonymi warzywami (np. różyczkami kalafiora, brokułów albo pokrojonego na plasterki pora), zalewać sosem beszamelowym i zapiekać. Kto lubi, może przedtem warzywa wymieszać z kawałkami pieczonego kurczaka.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: co robicie dzis na obiad?
tartę z cukinia i pomidorami -- nie rób scen :)
-
Re: poradźcie mi....
Ja robiłam tarte z cukinia i pomidorami wyszła całkiem całkiem :)
-
Re: Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni
pierdziałam w sobotę, bo robiłam fasolkę po bretońsku...a zaraz spadam na bazarek, bom postanowiła zrobić tartę z cukinią i pomidorami, o :) -- nie rób scen :)
-
Re: Jest masę pomysłów
Pyszności - np. tarta z cukinia i pomidorami(rewelacja), zupa cukiniowa (krem), nadzewane cukinie (czy inne warzywa). Można zetrzeć na tarce i zrobić placki - tak jak ziemniaczane. Można panierować i smażyć, można zapiekać w cieście, w ogóle pole do szaleństw kulinarnych. Ostatnio robiłam sos