Przepis na: Tarta wiśniowa
Zgłoś błąd
- Ciasto:
- półtorej szklanki mąki
- pół kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
- wierzch tarty:
- 50 - 60 dag wiśni
- 4 łyżki cukru pudru.
Przepis:
Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Owoce opłucz, wydryluj i osącz. Ułóż ciasno na podpieczonym spodzie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 15 minut.
Gotową tartę posyp cukrem pudrem.