Przepis na: Tarta wiśniowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , masło , mąka , olej , sól , wiśnie , woda ):

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
  • wierzch tarty:
  • 50 - 60 dag wiśni
  • 4 łyżki cukru pudru.

Przepis:

Tarta wiśniowa
Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Owoce opłucz, wydryluj i osącz. Ułóż ciasno na podpieczonym spodzie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 15 minut.
Gotową tartę posyp cukrem pudrem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy