Przepis na: Tarta jabłkowa z budyniem

Zgłoś błąd

Składniki( budyń , ciasto francuskie , jabłka , jabłka , jajka ):

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jabłka zielone
  • 2 jabłka czerwone
  • rozmącone jajko

Przepis:

Tarta jabłkowa z budyniem
Ciasto rozmrażamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C. Gotujemy budyń. Ciasto wałkujemy lekko podsypując mąką. Tniemy na prostokąty 10cm x 7,5 cm. Na każdy prostokąt nakładamy 2 łyżeczki budyniu. Jabłka (ze skórką) dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy na budyniu, zielone i czerwone na przemian.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy aż ciasto wyrośnie i będzie złociste (ok. 15 min).
Przed podaniem polewamy resztą budyniu lub bitą śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy