Przepis na: Tarta jabłkowa II

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , jajka , masło , mąka , mąka , mleko , olej , sól , woda ):

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania wierzch tarty: 50 - 60 dag jabłek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki
  • jajko
  • kilka kropli esencji waniliowej.

Przepis:

Tarta jabłkowa II
Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Jabłka opłucz, obierz, pokrój w plasterki i ułóż gęsto na podpieczonym cieście.
Cukier, mąkę i jajko wymieszaj dokładnie z mlekiem, dodaj zapach waniliowy i zalej owoce ułożone na tarcie. Piecz w temperaturze 200°C przez pół godziny.