Przepis na: Tarta i babeczki z porami i szynką
Zgłoś błąd
- ciasto na tartę:
- 2 i pół szklanki mąki
- 20 dag masła
- 6 łyżek wody
- szczypta soli
- olej do posmarowania formy
wierzch tarty:
- 2 duże pory dokładnie umyte i pokrojone na cienkie plasterki
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 20 dag startego żółtego sera
- 10 dag szynki lub baleronu pokrojonego w paseczki
- sól i pieprz
Przepis:
Masło drobno posiekaj. Dodaj mąkę, sól i wodę. Szybko zagnieć ciasto w kulę, znowu rozwałkuj, zagnieć i tak parę razy, a następnie włóż do lodówki na pół godziny lub dłużej (w razie potrzeby można je przechowywać nawet kilka dni). Nagrzej piekarnik do 200 C. Pory duś na maśle, aż zmiękną, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Przygotuj formę (najlepiej tortownicę) i foremki.
Ciasto rozwałkuj dość cienko i połową wyłóż formę, a resztą foremki. Lekko podpiecz w piecyku. (Oczywiście zamiast foremek możesz użyć drugiej dużej formy). Jajka ubij z mlekiem, dodaj pory, ser, wędlinę, sól i pieprz. Wymieszaj i ułóż na cieście. Zapiekaj ok. pół godz. (w foremkach krócej).
Podawaj na gorąco lub na zimno.
Uwaga: W bardziej zgrzebnym, ale też doskonałym wydaniu możesz nie dawać wędliny, a pory zalać na tarcie beszamelem.