Zobacz inne przepisy
Przepis na: Tarta cebulowa II
Składniki( cebula ,jajka ,majeranek ,masło ,masło ,mąka ,olej ,pieprz ,sól ,sól ,szynka ,śmietana ,tymianek ,wędlina ,woda ,zioła prowansalskie ,żółty ser ):
- Ciasto: półtorej szklanki mąki
- pół kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
- wierzch tarty:
- 4 średnie cebule pokrojone w plasterki
- 2 łyżki masła
- 5 dag utartego żółtego sera
- 4 jajka
- szklanka śmietanki
- kilka plasterków chudego bekonu lub szynki
- pokrojonych na drobne kawałeczki (niekoniecznie)
- tymianek
- przyprawa prowansalska lub majeranek
- sól i pieprz.
Przepis:

Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Cebulę zeszklij na maśle, wlej 3 - 4 łyżki wody i duś jeszcze przez chwilę, aż woda wyparuje. Dodaj sól i przyprawy.
Ułóż cebulę (i ewentualnie wędlinę) na podpieczonej tarcie. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z połową startego sera, wylej na ciasto z cebulą i posyp resztą sera. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 200°C.
Podawaj na gorąco lub na zimno.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Cebulę zeszklij na maśle, wlej 3 - 4 łyżki wody i duś jeszcze przez chwilę, aż woda wyparuje. Dodaj sól i przyprawy.
Ułóż cebulę (i ewentualnie wędlinę) na podpieczonej tarcie. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z połową startego sera, wylej na ciasto z cebulą i posyp resztą sera. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 200°C.
Podawaj na gorąco lub na zimno.