Przepis na: Tarta cebulowa II

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , jajka , majeranek , masło , masło , mąka , olej , pieprz , sól , sól , szynka , śmietana , tymianek , wędlina , woda , zioła prowansalskie , żółty ser ):

  • Ciasto: półtorej szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania
  • wierzch tarty:
  • 4 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag utartego żółtego sera
  • 4 jajka
  • szklanka śmietanki
  • kilka plasterków chudego bekonu lub szynki
  • pokrojonych na drobne kawałeczki (niekoniecznie)
  • tymianek
  • przyprawa prowansalska lub majeranek
  • sól i pieprz.

Przepis:

Tarta cebulowa II
Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni). Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min). Cebulę zeszklij na maśle, wlej 3 - 4 łyżki wody i duś jeszcze przez chwilę, aż woda wyparuje. Dodaj sól i przyprawy.
Ułóż cebulę (i ewentualnie wędlinę) na podpieczonej tarcie. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z połową startego sera, wylej na ciasto z cebulą i posyp resztą sera. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 200°C.
Podawaj na gorąco lub na zimno.

Zobacz inne przepisy