Przepis na: Talarki z kurczaka (bez mleka, jajek, glutenu)
Zg³o¶ b³±d
- 2 gotowane piersi kurczaka
- kawa³ek piersi z indyka
- ¶rednia cebula (niekoniecznie)
- bu³ka tarta (ew. bezglutenowa)
- sól
- olej do sma¿enia
Przepis:
Cebule obierz, pokrój w plasterki i usma¿ na z³oty kolor na oleju. Miêso i cebulê zmiksuj w malakserze albo skrêæ przez maszynkê jak na pasztet (raz przez sitko z normalnymi oczkami i drugi raz z drobnymi.) Masê posól do smaku. Z masy formuj kulki i rozgniataj na rêku na p³askie placuszki.
Mo¿esz obtoczyæ kotlety w tartej bu³ce (bezglutenowej dla dzieci uczulonych na gluten). Sma¿ na rozgrzanym t³uszczu po obu stronach na z³oty kolor. Dzieciom nieuczulonym na mleko do ka¿dego kotleta mo¿na w³o¿yæ do ¶rodka odrobinê utartego ¿ó³tego sera.
Do zrobienia tych kotletów mo¿esz wykorzystaæ inne, wcze¶niej przetworzone, miêso.