Przepis na: Świeczki z naleśników z ziemniakami i bryndzą
Zgłoś błąd
- Ciasto naleśnikowe:
- 20 dag mąki
- 5 dag roztopionego masła lub margaryny
- 2 całe jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag bryndzy
- łyżka masła
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
Przepis:
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i ubić na gładką masę. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Bryndzę rozcieramy z gotowanymi ziemniakami, dodajemy masło, posiekaną i przysmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Gotową masą smarujemy naleśniki i rolujemy je w małe krokiety.
Naleśniki podajemy na talerzu wyłożonym plasterkami pomidora. Każdy krokiecik stawiamy na krążku ogórka, dekorujemy ćwiartką pomidora i zieloną pietruszką.