Przepis na: Śliwkowa legumina

Zgłoś błąd

Składniki( jagody , jajka , kasza manna , masło , mleko , śliwki , wiśnie ):

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4-5 miarek mleka modyfikowanego
  • garść świeżych lub mrożonych (osączonych) śliwek bez pestek (możesz użyć też wiśni
  • jagód
  • mieszanki kompotowej)
  • surowe żółtko
  • masło do wysmarowania formy

Przepis:

Śliwkowa legumina
Ugotuj mannę na wodzie na gęsto (3 łyżki kaszy na ok. 2/3 szkl. wody). Przestudź do temp. ok. 40°C, dodaj rozpuszczone w odrobinie wody mleko modyfikowane. Dodaj żółtko, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej masę, wsyp owoce.
Zapiekaj w 200°C, aż legumina leciutko się zrumieni.