Zobacz inne przepisy
Przepis na: Śliwkowa legumina
Składniki( jagody ,jajka ,kasza manna ,masło ,mleko ,śliwki ,wiśnie ):
- 3 łyżki kaszy manny
- 4-5 miarek mleka modyfikowanego
- garść świeżych lub mrożonych (osączonych) śliwek bez pestek (możesz użyć też wiśni
- jagód
- mieszanki kompotowej)
- surowe żółtko
- masło do wysmarowania formy
Przepis:
Ugotuj mannę na wodzie na gęsto (3 łyżki kaszy na ok. 2/3 szkl. wody). Przestudź do temp. ok. 40°C, dodaj rozpuszczone w odrobinie wody mleko modyfikowane. Dodaj żółtko, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej masę, wsyp owoce.
Zapiekaj w 200°C, aż legumina leciutko się zrumieni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wlej masę, wsyp owoce.
Zapiekaj w 200°C, aż legumina leciutko się zrumieni.