Przepis na: Ślimaczki cynamonowe - ciastka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier , cukier , cynamon , drożdże , jajka , kardamon , masło , masło , mąka , mleko , sól ):

  • Ciasto: 15 dag masła
  • 500 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 kg mąki
    Nadzienie:
  • 7-8 dag stopionego masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

Przepis:

Ślimaczki cynamonowe - ciastka
Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 5-8 minut w temp. 250°C.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy