Przepis na: Śledź w sosie pierniczkowym
Zgłoś błąd
- 25 dag śledzi matjasów w słonej zalewie
- łyżka miodu
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki utartego lub pokruszonego piernika
- mała cebula
Przepis:
Śledzie opłucz, osącz, podziel na mniejsze części. Jeśli używasz solonych płatów kupowanych na wagę, namocz je przedtem w wodzie lub mleku. Miód zagotuj z przyprawą do piernika. Gdy wystygnie, dolewaj, mieszając, olej oraz sok z cytryny. Dorzuć rozdrobniony piernik i utrzyj sos na jednolitą masę. Jeśli masz dziecko na diecie bezglutenowej, nie zagęszczaj sosu lub użyj pierniczków dla alergika. Cebulkę drobno posiekaj i domieszaj do sosu. Śledzie ułóż na półmisku i polej sosem. Zostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu.