Zobacz inne przepisy
Przepis na: Szybka ryba po grecku
Składniki( cebula ,cukier ,cytryna ,dorsz ,marchewka ,mintaj ,olej ,pieprz ,pietruszka ,pomidory ,por ,ryba ,seler ,słodka papryka ,sól ):
- filet z mintaja
- dorsza lub innej chudej
- delikatnej ryby
- spora marchewka
- nieduża pietruszka
- ćwierć niewielkiego selera
- 2 cm pora
- 2-3 krążki cebuli cukrowej
- 1-2 pomidory bez skórki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- po drobinie soli
- pieprzu
- cukru
- słodkiej papryki
Przepis:
Marchew, pietruszkę, por i seler umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych otworach, cebulę obierz i posiekaj, pomidory pokrój na cząstki.
Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory rozgotują się na sos.
Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory rozgotują się na sos.
Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: kuchnia
1. Przede wszystkim cud wszechczasów - zmywarka. Może nie dotyczy bezpośrednio gotowania ale znacznie skraca czas w kuchni. 2. Zupy z mrożonek i mrożone włoszczyzna. Robię np. jako rezerwowe danie w podbramkowych sytuacjach szybką rybę po grecku. Filet + torebka włoszczyzny i gotowe. 3
-
Re: Po grecku.
). Dusić do miękkości, przełożyć do salaterki na wierzch ryby. Jeść na zimno lub ciepło z ogóreczkami kiszonymi lub konserwowymi. Jest to wersja szybka ryby po grecku. Czas przygotowania 1/2 godziny.