Przepis na: Szybka ryba po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , cytryna , dorsz , marchewka , mintaj , olej , pieprz , pietruszka , pomidory , por , ryba , seler , słodka papryka , sól ):

  • filet z mintaja
  • dorsza lub innej chudej
  • delikatnej ryby
  • spora marchewka
  • nieduża pietruszka
  • ćwierć niewielkiego selera
  • 2 cm pora
  • 2-3 krążki cebuli cukrowej
  • 1-2 pomidory bez skórki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • po drobinie soli
  • pieprzu
  • cukru
  • słodkiej papryki

Przepis:

Szybka ryba po grecku
Marchew, pietruszkę, por i seler umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych otworach, cebulę obierz i posiekaj, pomidory pokrój na cząstki.
Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory rozgotują się na sos.
Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: kuchnia

    1. Przede wszystkim cud wszechczasów - zmywarka. Może nie dotyczy bezpośrednio gotowania ale znacznie skraca czas w kuchni. 2. Zupy z mrożonek i mrożone włoszczyzna. Robię np. jako rezerwowe danie w podbramkowych sytuacjach szybką rybę po grecku. Filet + torebka włoszczyzny i gotowe. 3

  • Re: Po grecku.

    ). Dusić do miękkości, przełożyć do salaterki na wierzch ryby. Jeść na zimno lub ciepło z ogóreczkami kiszonymi lub konserwowymi. Jest to wersja szybka ryby po grecku. Czas przygotowania 1/2 godziny.

Zobacz inne przepisy