Zobacz inne przepisy
Przepis na: Szwedzkie ciasteczka świąteczne
Składniki( cukier ,cynamon ,cytryna ,drożdże ,dynia ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,migdały ,mleko ,płatkki migdałowe ,sól ):
- Ciasto: 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 5 dag cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 10 dag masła
- 2 jajka
Dekoracja: - 1 jajko
- pestki dyni
- 5 dag obranych migdałów lub płatków migdałowych
Przepis:

Wymieszaj mąkę z drożdżami, zagnieć z resztą składników. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 1,5 cm. Powycinaj ciastka w kształcie serc, gwiazdek, ludzików albo kogutków, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, udekoruj migdałami lub pestkami. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut w temp. 175°C
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Szwedzkie ciasteczka świąteczne
No, no to może byc dobre!Nieźle wyglada i pewnie dobrze smakuje. Na zjęcia musze zrobic prezentacje Szwecji a dodatkowo zrobię te ciasteczka!:)