Przepis na: Szwedzkie ciasteczka świąteczne

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , cytryna , drożdże , dynia , jajka , jajka , masło , mąka , migdały , mleko , płatkki migdałowe , sól ):

  • Ciasto: 50 dag mąki
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
    Dekoracja:
  • 1 jajko
  • pestki dyni
  • 5 dag obranych migdałów lub płatków migdałowych

Przepis:

Szwedzkie ciasteczka świąteczne
Wymieszaj mąkę z drożdżami, zagnieć z resztą składników. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 1,5 cm. Powycinaj ciastka w kształcie serc, gwiazdek, ludzików albo kogutków, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, udekoruj migdałami lub pestkami. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut w temp. 175°C

Szwedzkie ciasteczka świąteczne - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Szwedzkie ciasteczka świąteczne

    No, no to może byc dobre!Nieźle wyglada i pewnie dobrze smakuje. Na zjęcia musze zrobic prezentacje Szwecji a dodatkowo zrobię te ciasteczka!:)

Zobacz inne przepisy