Przepis na: Szpinakowe pesto

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , oliwa , parmezan , sól , szpinak , śmietana ):

  • 25 dag świeżego szpinaku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2-4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka soli

Przepis:

Szpinakowe pesto
Szpinak oczyść, umyj, osącz, oberwij ogonki. W wysokim naczyniu zmiksuj szpinak z oliwą, parmezanem, czosnkiem i solą. Na koniec dodaj śmietanę. Podawaj z ugotowanym dość twardym makaronem (spaghetti, wstążki, świderki). Możesz posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Linguine ze szpinakowym pesto

    Obiad zrobiony w czasie gotowania wody na makaron i makaronu. Na dwie porcje: ok.300g linguine ok.250g swiezego szpinaku 2 zabki czosnku, pokrojone z grubsza kilka lyzek oliwy garsc startego parmezanu garsc orzeszkow piniowych sol, swiezo zmielony czarny pieprz - do smaku Opcjonalni

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Przepiekna piramidka. Jako, ze jestem na diecie o makaronie moge na razie zapomniac, ale na pewno skorzystam. -- "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK) Gruzja 05.09.2007

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Podoba mi się, bo imho do pesto można zmisksować szpinak jak leci, zamiast go pracowicie przebierać i urywać łodyżki - czego nie znoszę, bo zajmuje to 20 minut, a potem po zblanszowaniu z pół kilo wychodzi garstka :) -- Prawda jest cytrynową bezą

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Przepyszne!Zdjęcie i potrawa :) -- Truskawki

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Jako, ze jestem na diecie, ja rowniez z makaronu nie skorzystam. Ale mam zamiar dorzucic to pesto do kaszy gryczanej. Albo pszenicy orkiszowej. Jezeli uda mi sie dostac naprawde niewyrosniety szpinak, to sprobuje zmiksowac surowy.

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Proste, szybkie, smaczne, takie dania lubie;-) Tez dzis mielismy szpinak lecz w innej postaci:-) Na razie objadamy sie szparagami i jeszcze nie mamy dosc:-)

  • Re: A może by tak wątek kulinarny II

    MAKARON WSTĄŻKI ZE SZPINAKOWYM PESTO Obrać 2 ząbki czosnku, pokroić w pióra. Zeszklić zbytnio nie rumieniąc na patelni, na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do blendera. Na tym samym tłuszczu smażyć przez minutę 200 g liści szpinaku. Przełożyć do blendera wraz z 2-3 łyżkami płynu ze smażenia. Na suchej

Zobacz inne przepisy