Przepis na: Szpinakowe pesto

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( czosnek ,oliwa ,parmezan ,sól ,szpinak ,¶mietana ):

  • 25 dag ¶wie¿ego szpinaku
  • pó³ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ³y¿ki tartego parmezanu
  • 2-4 zmia¿d¿one z±bki czosnku
  • ³y¿ka ¶mietany
  • ³y¿eczka soli

Przepis:

Szpinakowe pesto
Szpinak oczy¶æ, umyj, os±cz, oberwij ogonki. W wysokim naczyniu zmiksuj szpinak z oliw±, parmezanem, czosnkiem i sol±. Na koniec dodaj ¶mietanê. Podawaj z ugotowanym do¶æ twardym makaronem (spaghetti, wst±¿ki, ¶widerki). Mo¿esz posypaæ pokrojonymi w kostkê pomidorami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Linguine ze szpinakowym pesto

    Obiad zrobiony w czasie gotowania wody na makaron i makaronu. Na dwie porcje: ok.300g linguine ok.250g swiezego szpinaku 2 zabki czosnku, pokrojone z grubsza kilka lyzek oliwy garsc startego parmezanu garsc orzeszkow piniowych sol, swiezo zmielony czarny pieprz - do smaku Opcjonalni

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Przepiekna piramidka. Jako, ze jestem na diecie o makaronie moge na razie zapomniac, ale na pewno skorzystam. -- "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK) Gruzja 05.09.2007

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Podoba mi siê, bo imho do pesto mo¿na zmisksowaæ szpinak jak leci, zamiast go pracowicie przebieraæ i urywaæ ³ody¿ki - czego nie znoszê, bo zajmuje to 20 minut, a potem po zblanszowaniu z pó³ kilo wychodzi garstka :) -- Prawda jest cytrynow± bez±

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Przepyszne!Zdjêcie i potrawa :) -- Truskawki

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Jako, ze jestem na diecie, ja rowniez z makaronu nie skorzystam. Ale mam zamiar dorzucic to pesto do kaszy gryczanej. Albo pszenicy orkiszowej. Jezeli uda mi sie dostac naprawde niewyrosniety szpinak, to sprobuje zmiksowac surowy.

  • Re: Linguine ze szpinakowym pesto

    Proste, szybkie, smaczne, takie dania lubie;-) Tez dzis mielismy szpinak lecz w innej postaci:-) Na razie objadamy sie szparagami i jeszcze nie mamy dosc:-)

  • Re: A mo¿e by tak w±tek kulinarny II

    MAKARON WST¡¯KI ZE SZPINAKOWYM PESTO Obraæ 2 z±bki czosnku, pokroiæ w pióra. Zeszkliæ zbytnio nie rumieni±c na patelni, na 1 ³y¿ce oliwy. Prze³o¿yæ do blendera. Na tym samym t³uszczu sma¿yæ przez minutê 200 g li¶ci szpinaku. Prze³o¿yæ do blendera wraz z 2-3 ³y¿kami p³ynu ze sma¿enia. Na suchej