Przepis na: Szpinakowa zapiekanka

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , gałka muszkatałowa , jajka , masło , mąka , olej , pieprz , sól , szpinak , twaróg , żółty ser ):

  • pół kg świeżego szpinaku (lub ćwierć kg mrożonego)
  • szklanka twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej i tarta bułka do formy

Przepis:

Szpinakowa zapiekanka
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Szpinak oczyść, umyj i po usunięciu ogonków wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Gdy zmięknie, porządnie odciśnij i drobno posiekaj. Twaróg wymieszaj z żółtkami, masłem, solą i przyprawami. Białka ubij na sztywno. Delikatnie mieszając, dodaj do nich mąkę i ser z żółtkami. Masę wyłóż do formy. Wierzch posyp tartym serem. Piecz ok. 50 minut. Masę możesz wyłożyć na lekko podpieczony spód z kruchego czy półfrancuskiego ciasta i razem zapiec.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Toksyczni rodzice po raz n-ty...

    Jasne, jak to jest permanentne zasypywanie kogoś swoimi pretensjami, to można się wkurzyć. Ale trzeba by najpierw chyba sprawdzić, na miejscu, Beenthere, żeby powiedziała np. a ja wolę niewychowanego, ale najedzonego, ja tez nigdy nie lubiłam tych... (pierogów, kiełbasy, szpinakowej zapiekanki

  • Re: szpinak

    ja bym proponowała szpinakową zapiekankę! To świetny sposób, moja mama też tak mnie nauczyła jeśc szpinak. najlepiej jak bedziemy miec ciazsto francuskie pokrojone na kawałki (tak zeby mozna zrobic z tego roladki. i nadziewamy to farszem czyli szpinakiem zmieszanym z żóltym serem(moze byc wkrojony

  • Re: "Będę cię na bieżąco informowac o stanie ciąż

    Marta pewnie założy specjalny zeszycik, w którym poprowadzi dziennik brzemiennej kobiety. Coś w rodzaju: '12.04.2005 - 17:48 - dwa kopnięcia i prawy sierpowy; 18:04 - przerywane wymioty (szpinakowa zapiekanka: poszła!)'. Proponuję jej równiez spisywać chrząknięcia (zastanawiam się, czy ciąza

  • Re: do pepperann, clo2...

    szpinaku, to ja bardzo lubię. Zwłaszcza w formie szpinakowo-serowo-czosnkowego sosu do makaronu, albo szpinakowej zapiekanki. Albo szpinaku (ale świeżego, nie o tej porze roku) na zimno. Służę przepisami. Ale czytałam kiedyś, że tak naprawdę szpinak wcale nie jest taki zdrowy. Chociaż ma bardzo dużo

Zobacz inne przepisy