Przepis na: Szparagi pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( masło , mąka , mleko , pieprz , sól , szparagi , śmietana ):

  • 1 kg szparagów
    beszamel: 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki)
  • sól i pieprz

Przepis:

Szparagi pod beszamelem
Szparagi po odłamaniu stwardniałych części obierz z włókien i umyj. Zwiąż je bawełnianą nicią w pęczki po 5-6 sztuk, po czym wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj ok. 25 minut (do momentu, gdy widelec wchodzi łatwo w koniec szparaga), osącz, usuń nitki i ułóż na półmisku. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj mąkę i, nie rumieniąc, wymieszaj na puszystą masę. Dolej mleko lub śmietankę, dodaj sól oraz pieprz i mieszając, by nie potworzyły się grudki, zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, zalej nim szparagi. Podawaj na ciepło. Uwagi: Do gorącego beszamelu możesz dodać 5 dag tartego żółtego sera (wtedy beszamel staje się sosem Mornay). Ugotowane szparagi można podawać również na zimno, np. zawinięte w plastry szynki i polane majonezem. Odłamane końce szparagów można użyć do zupy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Taka akcja na u sąsiadów.

    O czym ty piszesz?? Ich dzieci jako 2 latki mowiły "Mamo czy możesz mi proszę podać szparagi pod beszamelem"? Och mamo to nie jest nóz do szparagów!!!!

  • Szparagi pod beszamelem

    nawet to dobre, ale chyba szparagi to nie jest to co tygryski lubią najbardziej.

  • Sobotnie napoje i naleśniczki

    Z nutellą :) ! I nadzieniem rabarbarowym bo mi zostało z kruchego ciasta,zupka botwinkowa juz gotowa a na drugie będą szparagi pod beszamelem- chyba tylko ja bede jadła bo chłopaką się juz przejadły,katuje ich od dwóch tygodni he he :) Zdrowia Wszystkim

  • nie dziwię się, że ze swoich "dowcipów" sam się

    śmiejesz. Są tak wysmakowane, że przy nich gó.. to szparagi pod beszamelem.

  • Re: Szparagi

    Właśnie wczoraj zrobiłam sobie szparagi pod beszamelem, ale te kupione w małym tesco były baaardzo łykowate...... Gdzie w Ostrowcu mozna kupic miękkie? W Hiszpanii jadałam przepyszne, a tu nie moge trafić. Uwielbiam szparagi z jajecznica i z szynka i w spaggetti.

  • Re: Jajecznica-jaką lubicie?

    to jak mój mąż. Nawet wykwintne szparagi pod beszamelem kiedyś sprofanował keczupem. Myślałam, że go zamorduję ;) -- Nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy ;) Gaduła

  • Re: wykwintne danie/menu - sondaż

    pod beszamelem i ewentualnie zrobiła zupe krem z ciecierzycy z rozmarynem. Do zapiekanki pasował mi Gewurztaminer. -- mojastrefazaczytania.blogspot.com/

  • Re: Zainspirowana przepisem Agao

    A ja przedwczoraj zrobiłam szparagi pod beszamelem z lazurem ;)) Mamie mojej baaaaaaaaaaaaardzo smakowało i język jej do dupy ucieka na samo wspomnienie ;)) -- Natalka Dominika

Zobacz inne przepisy