Przepis na: Szparagi pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( masło ,mąka ,mleko ,pieprz ,sól ,szparagi ,śmietana ):

  • 1 kg szparagów
    beszamel: 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki)
  • sól i pieprz

Przepis:

Szparagi pod beszamelem
Szparagi po odłamaniu stwardniałych części obierz z włókien i umyj. Zwiąż je bawełnianą nicią w pęczki po 5-6 sztuk, po czym wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj ok. 25 minut (do momentu, gdy widelec wchodzi łatwo w koniec szparaga), osącz, usuń nitki i ułóż na półmisku. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj mąkę i, nie rumieniąc, wymieszaj na puszystą masę. Dolej mleko lub śmietankę, dodaj sól oraz pieprz i mieszając, by nie potworzyły się grudki, zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, zalej nim szparagi. Podawaj na ciepło. Uwagi: Do gorącego beszamelu możesz dodać 5 dag tartego żółtego sera (wtedy beszamel staje się sosem Mornay). Ugotowane szparagi można podawać również na zimno, np. zawinięte w plastry szynki i polane majonezem. Odłamane końce szparagów można użyć do zupy.