Przepis na: Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Zgłoś błąd
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 15 plastrów boczku
marynata: 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- łyżka musztardy diżońskiej
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- pieprz
Przepis:
Polędwiczki obmyć, pokroić w spore kawałki.
Czosnek posiekać, gałązki rozmarynu porwać na drobne kawałki. Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso i dobrze wymieszać. Zostawić na noc w lodówce.
Każdy kawałek mięsa owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką.
Nabijać na patyki i opiekać nad żarem ogniska lub nad ogniem, ale nie w płomieniach. Polędwiczki pieką się powoli, najlepiej zrobić do nich podpórki pod kijek, bo dzieci pewnie się zniecierpliwią, trzymając patyki nad ogniskiem. Można też usmażyć mięso na patelni lub upiec na grillu.
Wprawdzie kobiety w ciąży i małe dzieci nie powinny mieć kontaktu z surowym mięsem, ale zachowując higienę, pozwalam moim kilkulatkom przygotować to danie samodzielnie.