Przepis na: Szarlotka miękka

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jabłka ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,proszek do pieczenia ):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cytrynowej
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • bez gniazd nasiennych)
  • tłuszcz i tarta bułka do formy (lub specjalny pergamin do jej wyłożenia)
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przepis:

Szarlotka miękka
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, esencję zapachową i ucieraj dalej (można mikserem), aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Połącz z masą żółtkową, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż jabłka i znów wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy i piecz około 45 min. Kiedy wierzch nabierze złocistego koloru, a wetknięty w ciasto patyczek wyjmujemy suchy, szarlotka jest gotowa. Posyp ciasto cukrem pudrem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Szarlotka miękka

    Jest pyszna ,probowałam,smakowała wszystkim

  • Szarlotka miękka

    cudowna ro

  • Re: Marki a poczucie własenej wartości - cd.

    Zapamiętałam je bo chyba wtedy piewrszy raz coś mi zgrzytnęło w Twoich historiach. Generalnie kojarzysz mi się z zapachem szarlotki, miękkim kocem, pyszną herbatą, zachwytem przyrodą w czasie podróży itp. I nagle nieproporcjonalna frustracja z powodu cen świąt, tych nieszczęśnych bakalii. Ok

Zobacz inne przepisy