Przepis na: Szarlotka miękka
Zgłoś błąd
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej lub cytrynowej
- 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych na ćwiartki
- bez gniazd nasiennych)
- tłuszcz i tarta bułka do formy (lub specjalny pergamin do jej wyłożenia)
- cukier puder do posypania ciasta.
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, esencję zapachową i ucieraj dalej (można mikserem), aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Połącz z masą żółtkową, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż jabłka i znów wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy i piecz około 45 min. Kiedy wierzch nabierze złocistego koloru, a wetknięty w ciasto patyczek wyjmujemy suchy, szarlotka jest gotowa. Posyp ciasto cukrem pudrem.