Przepis na: Szarlotka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ,jajka ,masło ,mąka ):

  • 2 kg jabłek
  • 2/3 kostki masła
  • jajo
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki

Przepis:

Szarlotka
Miękkie masło rozetrzyj z cukrem i jajem, dodaj 1,5 szklanki mąki i dokładnie wymieszaj. Odłóż 1/5 ciasta, a resztę rozłóż równą warstwą na dnie formy do pieczenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę jabłkową rozłóż na cieście i wyrównaj. Do odłożonego ciasta dodaj resztę mąki. Zagniataj, aż zacznie się kruszyć i powstaną grudki. Tą kruszonką posyp jabłka. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Szarlotka - Zdjęcia

Szarlotka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Mrożenie jabłek na szarlotkę

    Można zamrozić jablka uszykowane na szarlotkę? Kolejny słoik ze zrobionymi jabłkami wyrzuciłam, bo pleśń się pojawiła.

  • Re: Mrożenie jabłek na szarlotkę

    W jaki sposób masz ?uszykowane? te jabłka na szarlotkę? Z owoców po rozmrożeniu robi się paciaja albo puszczają sporo soku (zależy jakie owoce). Do szarlotki to raczej tak średnio. Zawsze gotuję jabłka aż rozpadną się na mus, który wkładam gorący do słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem do

  • szarlotka

    marii51 napisała: https://www.youtube.com/watch?v=THBS874NCt0;;THBS874NCt0;;https://i.ytimg.com/vi/THBS874NCt0/default.jpg;;Mogę się założyć że masz wszystkie składniki! Szybka i pyszna szarlotka. | Cookrate - Polska

  • Re: Mrożenie jabłek na szarlotkę

    A może po prostu spróbuj zamrozić porcję i zobaczysz, czy Ci pasuje? Ludzie lubią różne efekty, szarlotka to szerokie pojęcie. Może będziesz musiała te jabłka trochę zagęścić, np. dodać łyżeczkę skrobi, żeby wyłapać nadmiarowy płyn. -- "Zaproszenie wykonane jest z białego gładkiego papieru i ma

  • SZARLOTKA NIEMIECKA

    Jak bedzie https://www.youtube.com/watch?v=hXuKOiiwj2A;;hXuKOiiwj2A;;https://i.ytimg.com/vi/hXuKOiiwj2A/default.jpg;;TORTA DE MAÇ? ALEM?! N?O PRECISA BATER MASSA, SIMPLES, FÁCIL DE FAZER E DELICIOSA. smakować?

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Bo szarlotka to nie jablecznik. -- http://www.cosgan.de/images/midi/teufel/f020.gif

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Nigdy nie podpiekam i zawsze mi się szarlotka udaje. Jabłka mieszam z kartoflanką lub budyniem, wtedy podczas pieczenia sok jest związany w jabłkach i ciasto, choć wilgotne, nie ma zakalca. Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami tak samo, jak szarlotkę, tylko zamiast musu jabłkowego/jabłek wyłożyłam

  • Re: szarlotka z lodami

    .

Zobacz inne przepisy