Przepis na: Szarlotka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ,jajka ,masło ,mąka ):

  • 2 kg jabłek
  • 2/3 kostki masła
  • jajo
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki

Przepis:

Szarlotka
Miękkie masło rozetrzyj z cukrem i jajem, dodaj 1,5 szklanki mąki i dokładnie wymieszaj. Odłóż 1/5 ciasta, a resztę rozłóż równą warstwą na dnie formy do pieczenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę jabłkową rozłóż na cieście i wyrównaj. Do odłożonego ciasta dodaj resztę mąki. Zagniataj, aż zacznie się kruszyć i powstaną grudki. Tą kruszonką posyp jabłka. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Szarlotka - Zdjęcia

Szarlotka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • szarlotka

    marii51 napisała: https://www.youtube.com/watch?v=THBS874NCt0;;THBS874NCt0;;https://i.ytimg.com/vi/THBS874NCt0/default.jpg;;Mogę się założyć że masz wszystkie składniki! Szybka i pyszna szarlotka. | Cookrate - Polska

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Bo szarlotka to nie jablecznik. -- http://www.cosgan.de/images/midi/teufel/f020.gif

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Nigdy nie podpiekam i zawsze mi się szarlotka udaje. Jabłka mieszam z kartoflanką lub budyniem, wtedy podczas pieczenia sok jest związany w jabłkach i ciasto, choć wilgotne, nie ma zakalca. Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami tak samo, jak szarlotkę, tylko zamiast musu jabłkowego/jabłek wyłożyłam

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Fakt, Boskoop też bywa u mnie w kauflandzie i najlepiej się nadaje do szarlotki. -- "seksualna władza kobiet to jedyna władza kobiet, która się mieści w patriarchalnym etosie" skradzione od bene gesserit

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Bo są różne szarlotki :) I z surowymi i z podduszonymi , a także z musem. Do surowych - nie podpiekam. Ale do podduszonych, czy musu - robię, jak opisałam. Tam wkład jest mokry i białko impregnuje ciasto, tak że pozostaje kruche.

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    nakładam płat ciasta, do klasycznej przykrytej szarlotki. Piękę jakieś 35-40 minut i jabłka nigdy nie są surowe. Jak ścierasz i paciajisz, to nie dziwota, że w wkładzie jest za dużo płynu. -- "Szybko się oddal obszerna wagino" - bywalec.hoteli na forum ematka, 10.06.20

  • Re: Kruche do szarlotki- podpiekać?

    Tak. Ale ja kupuję lokalne odmiany dostępne u mnie, rosnące w nieco cieplejszym i bardziej wilgotnym klimacie Najlepszym jabłkiem na szarlotkę jest u mnie Boskoop. To taka starsza holenderska odmiana renety. Rozpada się w pieczeniu/gotowaniu do gładkiego, złotego musu, lekko kwaskowata w smaku

  • sa smieszne ,szarlotka...

    szarlotka_ja napisała: > Miałam na myśli, że śmieszny obrazek, ale zapomniałam, że moje żarty nie są śmieszne ;). sa smieszne, szarlotka... tylko ze szarlotka (ciastko) nas nie rusza - w przeciwienstwie do Ciebie, zywej szarlotki :)