Zobacz inne przepisy
Przepis na: Surówka z żurawinami i kapustą pekińską
Składniki( cebula ,cukier ,gruszki ,jabłka ,kapusta ,majonez ,ananas ,miód ,natka pietruszki ,pieprz ,sól ,szczypiorek ,śmietana ,żurawina ):
- pół niedużej kapusty pekińskiej
- pół szklanki żurawin
- jabłko
- nieduża cebula lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szklanka drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki) lub miękkiej gruszki
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany - łyżka majonezu
- miód lub cukier
- sól i ewentualnie pieprz
Przepis:

Kapustę pokrój na paski, obrane jabłko w słupki, cebulę posiekaj. Składniki sosu wymieszaj w salaterce, dorzuć składniki surówki i zamieszaj raz jeszcze. Jeśli obawiasz się, że żurawiny będą zbyt ostrym akcentem, możesz przetrzeć je przez sitko i połączyć z sosem. Do surówki możesz dorzucić kawałeczki ugotowanego lub upieczonego drobiu.