Przepis na: Surówka z żurawinami i kapustą pekińską

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , gruszki , jabłka , kapusta , majonez , ananas , miód , natka pietruszki , pieprz , sól , szczypiorek , śmietana , żurawina ):

  • pół niedużej kapusty pekińskiej
  • pół szklanki żurawin
  • jabłko
  • nieduża cebula lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szklanka drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki) lub miękkiej gruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • łyżka majonezu
  • miód lub cukier
  • sól i ewentualnie pieprz

Przepis:

Surówka z żurawinami i kapustą pekińską
Kapustę pokrój na paski, obrane jabłko w słupki, cebulę posiekaj. Składniki sosu wymieszaj w salaterce, dorzuć składniki surówki i zamieszaj raz jeszcze. Jeśli obawiasz się, że żurawiny będą zbyt ostrym akcentem, możesz przetrzeć je przez sitko i połączyć z sosem. Do surówki możesz dorzucić kawałeczki ugotowanego lub upieczonego drobiu.