Przepis na: Surówka z cykorii
Zgłoś błąd
- 1-2 duże cykorie
- duże jabłko lub duża pomarańcza (albo jedno i drugie)
- łyżka rodzynków (niekoniecznie)
- cukier
- sól
sos winegret: 3 łyżki oleju lub oliwy
- sok z połówki cytryny lub łyżka octu winnego
- zmiażdżony ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól i pieprz
Przepis:
Oczyszczoną i umytą cykorię osusz, po czym pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i wrzuć do salaterki. Jabłko lub pomarańczę obierz, podziel na cząstki, odrzuć gniazdo nasienne w jabłku, a w pomarańczy staraj się usunąć pestki i włókna. Pokrój owoce na małe plasterki i dołóż do cykorii. Posłodź, posól. Jeśli chcesz, wrzuć rodzynki, wymieszaj. Wymieszaj ze sobą składniki sosu, a następnie polej nim cykorię z owocami. Znowu wymieszaj.