Przepis na: Strudel z jabłkami

Zgłoś błąd

Składniki( cynamon , jabłka , jajka , jajka , masło , mąka , olej , sól , bułka tarta , cukier , cukier puder ):

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 jajko lub 2 białka
  • sól
  • nadzienie: 80 dag jabłek
  • cukier
  • cynamon (niekoniecznie)
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 5 dag masła
  • cukier puder
  • olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.

Przepis:

Strudel z jabłkami
Z mąki, jaj, soli i gorącej wody zagnieć tzw. wolne ciasto i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki. Przykryj ciepłą miską i zostaw na pół godziny. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj. Na stole rozłóż czystą ścierkę, posyp ją mąką i rozwałkuj na niej ciasto (jak najcieniej). Możesz je jeszcze porozciągać palcami - im ciasto cieńsze, tym strudel smaczniejszy. Grubsze brzegi odetnij i poczekaj, aż przeschnie. Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotuj blachę. Roztop masło i skrop nim ciasto. Wymieszaj jabłka z cukrem (i cynamonem), rozłóż równo na cieście, posyp bułką tartą. Zwiń ciasto w ciasny długi rulon, podtrzymując ściereczką, żeby się nie przerwało. Przenieś je na ściereczce i ostrożnie zsuń na blachę. Z wierzchu możesz strudel raz jeszcze skropić stopionym masłem. Piecz 40 - 50 min. Podawaj na gorąco, posypany cukrem pudrem.

Strudel z jabłkami - Zdjęcia

Strudel z jabłkami - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy strudel z jabłkami niż pierogi z grzybami

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsze pierogi z grzybami Niż strudel z jabłkami

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsze pierogi z grzybami Niż strudel z jabłkami

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsze pierogi z grzybami Niż strudel z jabłkami

  • Re: Lepieje II

    Lepsze pierogi z grzybami Niż strudel z jabłkami -- :prezent:

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    STRUDEL Z JABŁKAMI Przesiać pół litra suchej mąki, wbić jedno jajko, dodać tyle co włoski orzech masła, trochę soli i rozbić to wszystko gorącą wodą na wolne ciasto, ubijając, aż bąble zaczną się pokazywać, wtenczas ciasto zaokrąglić, posypać trochę mąki i nakryć gorącem naczyniem, najlepiej

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    STRUDEL Z JABŁKAMI Przesiać pół litra suchej mąki, wbić jedno jajko, dodać tyle co włoski orzech masła, trochę soli i rozbić to wszystko gorącą wodą na wolne ciasto, ubijając, aż bąble zaczną się pokazywać, wtenczas ciasto zaokrąglić, posypać trochę mąki i nakryć gorącem naczyniem, najlepiej

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    STRUDEL Z JABŁKAMI Przesiać pół litra suchej mąki, wbić jedno jajko, dodać tyle co włoski orzech masła, trochę soli i rozbić to wszystko gorącą wodą na wolne ciasto, ubijając, aż bąble zaczną się pokazywać, wtenczas ciasto zaokrąglić, posypać trochę mąki i nakryć gorącem naczyniem, najlepiej