Zobacz inne przepisy
Przepis na: Strucla mini
Sk³adniki( cukier ,dro¿d¿e ,jab³ka ,jajka ,margaryna ,mas³o ,m±ka ,mleko ,rodzynki ,¶liwki ):
- Ciasto: 25 dag m±ki
- æwieræ szklanki cukru
- 60 dag mas³a lub margaryny
- 4 dag dro¿d¿y
- 3 ¿ó³tka
- pó³ szklanki mleka
farsz: 3 kwaskowe jab³ka - gar¶æ ¶liwek suszonych bez konserwantów
- ³y¿ka rodzynek
Przepis:
Zrób ciasto dro¿d¿owe wed³ug recepty podanej w przepisie na bu³eczki z farszem kapu¶cianym (punkt 2).
Jab³ka obierz i zetrzyj na tarce. ¦liwki posiekaj, rodzynki sparz, odced¼, po³±cz z jab³kami.
Wyro¶niête ciasto rozwa³kuj na placek, posmaruj mas± jab³kow± (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnuj±c, by farsz nie wyp³yn±³. Powstanie niewielka strucla (byæ mo¿e ³atwiej ci bêdzie zrobiæ dwie jeszcze mniejsze).
Prze³ó¿ struclê do formy keksowej wy³o¿onej pergaminem, pozostaw, a¿ jeszcze trochê wyro¶nie. Smaruj po wierzchu rozm±conym ¿ó³tkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze ok. 190°C.
Jab³ka obierz i zetrzyj na tarce. ¦liwki posiekaj, rodzynki sparz, odced¼, po³±cz z jab³kami.
Wyro¶niête ciasto rozwa³kuj na placek, posmaruj mas± jab³kow± (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnuj±c, by farsz nie wyp³yn±³. Powstanie niewielka strucla (byæ mo¿e ³atwiej ci bêdzie zrobiæ dwie jeszcze mniejsze).
Prze³ó¿ struclê do formy keksowej wy³o¿onej pergaminem, pozostaw, a¿ jeszcze trochê wyro¶nie. Smaruj po wierzchu rozm±conym ¿ó³tkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze ok. 190°C.