Przepis na: Strucla mini

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , drożdże , jabłka , jajka , margaryna , masło , mąka , mleko , rodzynki , śliwki ):

  • Ciasto: 25 dag mąki
  • ćwierć szklanki cukru
  • 60 dag masła lub margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mleka
    farsz: 3 kwaskowe jabłka
  • garść śliwek suszonych bez konserwantów
  • łyżka rodzynek

Przepis:

Strucla mini
Zrób ciasto drożdżowe według recepty podanej w przepisie na bułeczki z farszem kapuścianym (punkt 2).
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Śliwki posiekaj, rodzynki sparz, odcedź, połącz z jabłkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj masą jabłkową (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnując, by farsz nie wypłynął. Powstanie niewielka strucla (być może łatwiej ci będzie zrobić dwie jeszcze mniejsze).
Przełóż struclę do formy keksowej wyłożonej pergaminem, pozostaw, aż jeszcze trochę wyrośnie. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze ok. 190°C.

Zobacz inne przepisy